Foto: DELFI
Otrdien valdība lems par vairāk nekā 6,6 miljonu eiro lielas uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaides (UIN) piemērošanu finiera lokšņu un koka paneļu ražotājam SIA "AmberBirch", liecina Ministru kabineta (MK) otrdien paredzētās sēdes darba kārtība.

Par UIN atlaidi tiks lemts, jo uzņēmums pērnā gada 29. decembrī Ekonomikas ministrijā (EM) iesniedzis atbalstāmo investīciju projekta pieteikumu saplākšņa ražotnes izveidei. Saskaņā ar MK rīkojuma projektu, paredzēts atbalstīt saplākšņa ražotnes izveides projektu ar sākotnējo ilgtermiņa ieguldījumu attiecināmo izmaksu summu – 26 450 000 eiro, kā arī piešķirt tam atbalstāmo investīciju projekta statusu.

Ar MK lēmumu gan tiks attiecināta mazāka izmaksu summa, nekā norādīts projektā, jo investīciju projektu izvērtēšanas komisija secinājusi, ka izmaksas 8 850 000 eiro apmērā neatbilst kritērijiem, tādēļ nav attiecināmas.

"AmberBirch" projekta laikā tiks piemērota UIN atlaide 25% apmērā no sākotnējo ilgtermiņa ieguldījumu summas, bet ne vairāk kā 6 612 500 eiro, teikts MK rīkojuma projektā.

Pērn uzņēmums cietis 36 222 eiro lielus zaudējumus, liecina "Lursoft" datu bāzē pieejamā informācija. 2016. gadā dibinātā "AmberBirch" kapitāldaļas pilnībā pieder ar "ABLV Bank" saistītajai AS ''AmberStone Group''.

Likums paredz piemērot UIN atlaidi par investīciju summu, kas pārsniedz 10 miljonus eiro. Ja sākotnējo ilgtermiņa ieguldījumu summa ir līdz 50 miljoniem eiro, tad UIN atlaidi var piemērot 25% apmērā, ja sākotnējo ilgtermiņa ieguldījumu summa ir no 50 līdz 100 miljoniem eiro, tad 15% apmērā, bet ja sākotnējo ilgtermiņa ieguldījumu summa pārsniedz 100 miljonus eiro, tad 11,9% apmērā, un, ja MK ir pieņēmis lēmumu par atbalstāmo investīciju projekta atbalstīšanu un Eiropas Komisija ir pieņēmusi lēmumu par atbalstāmo investīciju projekta saderīgumu ar Eiropas Savienības iekšējo tirgu.

Lai uzņēmums iegūtu tiesības piemērot UIN atlaidi, sākotnējiem ilgtermiņa ieguldījumiem ir jābūt veiktiem, lai izveidotu jaunu uzņēmējdarbības vietu, palielinātu ražošanas vai pakalpojumu jaudu, uzsāktu tādas jaunas produkcijas ražošanu, kādu nodokļa maksātājs iepriekš nav ražojis, vai būtiski mainītu ražošanas procesu.

Lēmumu par atbalstāmā investīciju projekta atbalstu pieņem MK, ņemot vērā EM izveidotās komisijas izvērtējumu par projekta paredzamo ietekmi uz valsts ekonomiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!