Foto: F64
VAS "Latvijas Gaisa satiksme" (LGS) joprojām turpina aktīvas sarunas ar Tukuma lidostu par iespējamo sadarbību, informēja LGS.

LGS kā valsts kapitālsabiedrība ir ieinteresēta jebkura lidlauka, arī Tukuma, apkalpošanā, ja tiek ievēroti attiecīgi nosacījumi - drošība, likumīga rīcība ar valsts līdzekļiem, efektīva komercdarbība.

Lidosta SIA "Tukums Airport" gaisa satiksmes vadības organizēšanu vēlas nodot Austrijas valsts uzņēmumam "Austro Control GmbH", jo jau vairāk nekā divus gadus sarunas ar LGS pārstāvjiem bijušas neveiksmīgas.

LGS savukārt uzsver, ka jau tagad ir izpildīts LGS un Tukuma lidostas līgums par instrumentālās nolaišanās sistēmas montāžas darbu uzraudzību un primāro noregulēšanu.

Papildus notiek sarunas ar Tukuma lidostu par iespējamo gaisa satiksmes vadības pakalpojumu sniegšanas uzsākšanu. Lai LGS lemtu par līdzekļu investēšanu Tukuma lidostā, esot nepieciešams saņemt detalizētu ekonomisko un finansiālo izvērtējumu par Tukuma lidostas plānoto attīstību. Patlaban esot saņemts tikai biznesa plāns uz puslapas.

LGS kā valsts kapitālsabiedrība esot atbildīga gan par rīcību ar valsts mantu, gan par efektīvu komercdarbību. "Ņemot vērā, ka Tukuma lidosta ir privāts lidlauks, nepieciešams rūpīgi izvērtēt sadarbības modeļus un plānotās sadarbības finanšu un ekonomiskos rādītājus, LGS tiesības ieguldīt valsts kapitālsabiedrības īpašumu privātā īpašumā, kā arī gūt pārliecību, ka Tukuma lidostai ir visa nepieciešamā infrastruktūra un dokumentācija pakalpojuma uzsākšanai," skaidro LGS.

LGS arī uzsver, ka vienības maksas izcenojams par LGS sniegtajiem aeronavigācijas pakalpojumiem esot 89 eiro (62,3 lati), kamēr Austrijas uzņēmuma izcenojums esot 200 eiro (140 lati). Jautājums esot, vai privātais lidlauks varēšot atļauties tik dārgu pakalpojumu, ņemot vērā, ka LGS izcenojumi esot vieni no lētākajiem.

Par gaisa satiksmes vadības pakalpojumu uzsākšanu privātā lidlaukā, kas ir jauna LGS funkcija, esot tiesīgs lemt Ministru kabinets.

Kā iepriekš biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Tukums Airport" biznesa attīstības direktore Marija Krivošeja, uzņēmums "Austro Control GmbH" pirmais izteica piedāvājumu par sadarbību un, ņemot vērā neveiksmīgās sarunas ar LGS, neesot bijis pamata nepieņemt austriešu kolēģu piedāvājumu.

Pārrunu laikā puses esot bijušas atvērtas jaunām sadarbības iespējām, tāpēc tikšanās noritēja vairāk nekā rezultatīvi - uzņēmumi jau nonākuši pie sākotnējās vienošanās par turpmāko sadarbību. Uzņēmums "Austro Control GmbH" ir gatavs ienākt lidostā ar savām idejām un investīcijām projektā, skaidroja uzņēmumā.

"Mēs būtu priecīgi, ja lidostā "Tukums" gaisa vadības pakalpojumus nodrošinātu Latvijas uzņēmums, bet mums līdz galam neizprotamu iemeslu dēļ LGS, kas pieder Satiksmes ministrijai Ulda Auguļa vadībā (ZZS) un kas patlaban ir vienīgā gaisa satiksmes vadības pakalpojumu nodrošinātāja Latvijā, nebija gatava rast risinājumu sadarbības īstenošanai. Tieši tādēļ mums nākas piekrist ārvalstu partnera piesaistei," skaidroja Krivošeja.

Sarunas ar potenciālo Austrijas partneru notikušas 30.augustā, un tajās piedalījusies "Tukums Airport" vadība un Austrijas valsts uzņēmuma "Austro Control GmbH" pārstāvji Alfreds Gulders un Romāns Vimmers. Pārrunās tika apspriests jautājums par gaisa satiksmes vadības organizēšanu lidostā "Tukums".

Uzņēmums "Austro Control GmbH" nodarbina ap 1000 darbinieku, tajā skaitā 330 gaisa satiksmes vadības dispečerus, kas dod iespēju uzņēmumam sniegt gaisa satiksmes vadības pakalpojumus, nodrošinot drošu gaisa satiksmi ne tikai visās Austrijas lidostās, bet arī deviņās Vācijas lidostās.

Jautājums par gaisa satiksmes nodrošināšanu lidostā "Tukums" kļuva aktuālāks pēc 25.augusta, kad Tukuma dome pieņēma lēmumu par saskaņojumu Tukuma lidlauka izmantošanai, atceļot iepriekš noteiktos lidostas darbības ierobežojumus.

Jau ziņots, ka 2005.gadā Tukuma lidlauka atjaunošanai dibināts jauns uzņēmums "Tukums Airport", kurā 50% pieder Smārdes pagastam, bet otra puse - "K.S.AVIA". Pagasts uzņēmuma izveidē investējis zemi, bet "K.S.AVIA" jāpiesaista līdzekļi lidlauka atjaunošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!