Foto: Shutterstock
Lielākā daļa Latvijas pašvaldību uzsākušas energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma atbalsta izmaksu pieteiktajām mājsaimniecībām, informē SIA "ZZ Dats". No vairāk nekā 135 tūkstošiem Latvijas pašvaldībās saņemto pieteikumu 75% ir izskatīti, un pašvaldībās pieņemti pozitīvi lēmumi par atbalsta izmaksu mājsaimniecību īpašniekiem vai īrniekiem vairāk nekā 6,3 miljonu eiro apmērā.

38 pašvaldības jau ir uzsākušas atbalsta izmaksu, un izmaksāts atbalsts 56 tūkstošiem pieteikumu 3,5 miljonu eiro apmērā. Arī atlikušās pašvaldības gatavojas atbalsta maksājumu veikšanai, un pirmie maksājumi tiks veikti tuvākajās dienās.

Lai palīdzētu iedzīvotājiem energoresursu sadārdzināšanas laikā, valdība īsteno dažādus atbalsta pasākumus. Centralizētas siltumapgādes gadījumā vai apkurē izmantojot dabasgāzi, atbalsts tiks piemērots automātiski rēķinos. Turpretī, izmantojot apkurē granulas vai briketes, malku vai elektroenerģiju, iedzīvotājiem nepieciešams iesniegt pieteikumu pašvaldībai. Pieteikumu iespējams iesniegt elektroniski attālināti vai arī ierodoties klātienē pašvaldībā.

"Pašvaldībām lēmums par atbalsta izmaksu jāpieņem 30 darbadienu laikā, un pirmās pašvaldības atbalstu sāka izmaksāt jau oktobra pirmajā pusē. Daļa pašvaldību vēl nav uzsākušas atbalsta izmaksu. Aptaujājot minētās pašvaldības, saņēmām atbildes par dažādām administratīvām un tehniskām darbībām, kuras pašvaldībās tiek veiktas, gatavojoties atbalsta izmaksai. No līdz šim iesniegtajiem pieteikumiem redzams, ka mājokļu īpašnieku un īrnieku nemainīgi populārākais atbalsta veids ir 60 eiro atbalsts apkurei ar malku bez iegādi apliecinoša dokumenta uzrādīšanas," situāciju komentē SIA "ZZ Dats" direktors Edžus Žeiris.

No 2022. gada 1. oktobra līdz 25. oktobra pulksten 17.00 portālā "ePakalpojumi.lv" atbalsta pasākumiem mājsaimniecībām bija iesniegti vairāk nekā 68 tūkstoši pieteikumu un klātienē pašvaldībās nedaudz vairāk nekā 67 tūkstoši pieteikumu.

SIA "ZZ Dats" ir izstrādājis vienotu e-pakalpojumu portālu "ePakalpojumi.lv", kur sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām tiek sniegti dažāda līmeņa e-pakalpojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!