Foto: Unsplash

Spānijas salā Tenerifē, kur visu gadu valda vasara un ko ļoti iemīļojuši lietuviešu atpūtnieki, iestājies neticams nekustamo īpašumu pirkšanas bums: valsts bagātākie uzņēmēji tur jau iegādājušies greznas villas, kuru vērtība mērāma vairākos miljonos eiro, un no viņiem daudz neatpaliek arī mūsu kaimiņi ar zemākiem ienākumiem, kuri burtiski izķer ekonomiskās klases mājokļus.

"Patlaban pieprasījums ir lielāks par piedāvājumu," neslēpj Tenerifē bāzētās nekustamo īpašumu aģentūras "Sunset Home International Real Estate" brokere Ieva Vainaite.

Saskaņā ar viņas vārdiem šobrīd ar lielām grūtībām saskaras daži tautieši, kuri vēlas iegādāties mājokli kredītā – lielākā daļa Spānijas banku lietuviešus iekļāvušas tā dēvētajos "melnajos sarakstos".

Ar lieliem izaicinājumiem saskaras arī tie, kuri vēlas ierasties Tenerifē pārziemot – nekustamā īpašuma brokere stāsta, ka īrēt māju uz ilgāku laika periodu par pievilcīgu cenu kļūst arvien grūtāk, tāpēc par dzīvokļa, kotedžas vai villas īri ir jādomā pēc iespējas agrāk.

"Vislabāk dzīvokli ziemai rezervēt gadu iepriekš vai pat agrāk," portālam Delfi.lt saka Vainaite.

Rekordlielus augstumus sasniegušas arī viesnīcu cenas – saskaņā ar Spānijas Nacionālā statistikas institūta datiem tūristiem šobrīd jāmaksā vidēji 129 eiro dienā. Tas ir visu laiku rekords.

Kanāriju salās – ārzemnieku pieplūdums

Nekustamā īpašuma bums Spānijas Kanāriju salās ir sasniedzis vēl nepieredzētu līmeni – daži apgalvo, ka tas pat pārsniedzot 2008. gadu, kad plīsa nekustamā īpašuma burbulis.

"Pirmais mājokļu cenu kāpums bija pēc Covid-19 pandēmijas beigām, taču tad vēl nebija tādu cenu, kādas radās pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā – kopš pirmās kara dienas telefons zvanīja vienā laidā," saka Vainaite, kura atrodas, Loskristianosā Tenerifes dienvidos. "Cilvēki nolēma visu, kas ir kontos, ieguldīt nekustamajos īpašumos citās valstīs. Īpaši to jutām Tenerifē."

Saskaņā ar neoficiāliem datiem populārākajā mūžīgās vasaras pielietajā Kanāriju salā dzīvo desmitiem tūkstošu lietuviešu, no kuriem aptuveni 10 tūkstoši ir pastāvīgie Tenerifes iedzīvotāji – šeit strādā un maksā nodokļus. Ziemā uz Tenerifi atbrauc vēl vairāk lietuviešu – attālinātā darba dēļ šeit apmetas tūkstošiem ģimeņu.

Vainaite neslēpj, ka arvien vairāk Lietuvas pilsoņu izlemj Tenerifē iegādāties nekustamo īpašumu.

"Viena pircēju kategorija ir tie, kas izvēlas mājokli līdz 200 tūkstošiem eiro – tas ir ekonomiskās klases mājoklis, tā dēvētā studija," stāsta brokere. "Tenerifē viss ir citādāk nekā Lietuvā – pirmkārt, šeit cena ir atkarīga no atrašanās vietas: jo tuvāk okeānam, jo ​​augstāka cena. Ja rajons ir grezns,

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!