Foto: LETA
Latvijas valsts mežu apsaimniekotāja AS "Latvijas valsts meži" (LVM) nākamo triju gadu laikā plāno Kalsnavas apkārtnē uzbūvēt ceturto kokaudzētavu, kuras jauda būtu apmēram 17 miljonu stādu gadā, sacīja LVM valdes loceklis Edvīns Zakovics.

Viņš apstiprināja, ka LVM plānos nākamo 3-4 gadu laikā ir stādu apjomu palielināt par apmēram 17 miljoniem, sasniedzot gandrīz 70 miljonus koku stādu gadā.

"Jūtam ļoti lielu pieprasījumu eksporta tirgos un no klientiem Latvijā. Ir pieejams Eiropas Savienības (ES) atbalsts mazvērtīgu audžu novākšanai un atjaunošanai ar vērtīgākām sugām, un saistībā ar šo pasākumu ir pieaudzis privātā sektora pieprasījums. Lai to varētu apmierināt, esam plānojuši Latvijā būvēt jau ceturto kokaudzētavu, kuras jauda būs apmēram 17 miljoni stādu gadā," sacīja Zakovics.

Pēc LVM valdes locekļa teiktā, kompānijas ceturtā kokaudzētava taps Kalsnavas apkārtnē un tās platība būs apmēram 50 hektāri. Šo kokaudzētavu plānots uzbūvēt nākamo trīs gadu laikā, bet stādu ražošanu sākt 2022.gadā. Pagaidām viņš nevarēja atklāt, cik daudz finanšu līdzekļu ir paredzēts ieguldīt jaunās audzētavas izveidē, jo vēl tiek gatavots investīciju projekts.

Pēc viņa teiktā, pērn kompānija eksportēja 14 miljonus stādu. Kompānijas stādi ir iekarojuši stabilu un pieaugošu vietu Zviedrijas tirgū. Nelielus stādu apmērus uzņēmums realizē arī Somijā un Lietuvā. Šogad ārvalstu tirgos plānots realizēt apmēram 13 miljonus stādu, kas ir mazāk nekā pērn, jo pēc tiem ir liels pieprasījums Latvijā.

Zakovics skaidroja, ka LVM stādu realizācijā koncentrējas gan uz vietējo, gan ārvalstu tirgiem. "Līgumi par stādu iegādi tiek slēgti vismaz gadu iepriekš, pēkšņu pieprasījuma uzplaiksnījumu nemaz tā nevar nodrošināt. Līdz ar to mēs laicīgi redzam, kurā pusē ir lielāks pieprasījums, un attiecīgi prognozēt apjomus," viņš sacīja.

Tāpat viņš pastāstīja, ka LVM šogad plāno iegādāties apmēram 1200 hektārus meža zemes, kas ir stabils apmērs. "Nepērkam visu, ko piedāvā. Mūs interesē tieši zemes, kurās var bez ierobežojumiem nodarboties ar mežsaimniecisko ražošanu - meža audzēšanu, izmantošanu. Mūs interesē zemes, kas robežojas ar mūsu meža masīviem un/vai kuras nevar izmantot lauksaimniecībā. Šie faktori nosaka mūsu izvēli par labu vai sliktu attiecīgā īpašuma iegādei," sacīja LVM valdes loceklis.

LVM valdes loceklis papildināja, ka kompānija iegādājas zemi, uz kuras var nodarboties ar mežsaimniecību. Līdz ar to LVM interešu lokā ir gan lauksaimniecībā neizmantojama zeme, gan izcirtumi, gan arī zemes, uz kurām ir jaunaudzes vai jau pieaudzis mežs. Visvairāk kompānijai piedāvā iegādāties zemes, uz kurām ir beidzies kāds mežsaimnieciskā cikla periods, piemēram, mežizstrāde.

"Latvijas valsts mežu" vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja - Zemkopības ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!