Foto: F64

Aizvadītajā mēnesī reģistrēti 719 jauni uzņēmumi, un to pamatkapitālos ieguldīti 8,59 miljoni eiro, liecina "Lursoft" pētījuma dati.

Lielākā daļa, proti, teju 92%, no visiem maijā reģistrētajiem uzņēmumiem, ir sabiedrības ar ierobežotu atbildību, taču jaunreģistrēto uzņēmumu vidū atrodami arī 45 individuālie komersanti, 5 zemnieku saimniecības, 3 ārvalstu komersantu filiāles, tikpat arī jaunas pilnsabiedrības, 2 akciju sabiedrības un pa vienai filiālei un komandītsabiedrībai.

Salīdzinot ar šī gada aprīli, jaunreģistrēto uzņēmumu kopējais pamatkapitāls saglabājies nemainīgs. Arī salīdzinājumā ar aizvadītā gada maiju jauno uzņēmumu kopējais pamatkapitāls nav piedzīvojis ievērojamas izmaiņas.

Reģistrēto uzņēmumu dinamikā "Lursoft" gan novērojis izmaiņas. Aprīlī reģistrēts mazākais jaunu uzņēmumu skaits šogad, proti, 650 jauni uzņēmumi. Savukārt maijā to skaits bijis par 69 lielāks. Vienlaikus, salīdzinot ar pagājušā gada maiju, reģistrēts jauno uzņēmumu skaita kritums. "Lursoft" apkopotā informācija atklāj, ka 2020.gada maijā reģistrēts par 130 uzņēmumiem vairāk nekā šogad attiecīgajā periodā.

Šogad pirmajos piecos mēnešos reģistrēti 3584 jauni uzņēmumi, par 588 mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā.

"Lursoft" apkopotā informācija atklāj, ka pagājušajā mēnesī reģistrēti divi jauni uzņēmumi, kuru pamatkapitāls pārsniedz 1 miljona eiro slieksni. Lielākais no tiem ir Ropažu novadā reģistrētais AS "Puto", kura reģistrētais un apmaksātais pamatkapitāls ir 4,49 miljoni eiro. Publicētais akcionāru saraksts rāda, ka 46,78% jaunreģistrētā AS "Puto" akcijas pieder komandītsabiedrībai "Expansion Capital Fund AIF", savukārt 41,75% – UAB "CW investments" no Lietuvas. Minētajam lietuviešu uzņēmumam Latvijā pieder arī pirms teju 20 gadiem reģistrētais nekustamo īpašumu jomā strādājošais SIA "RV-brīvība", kas atrodams arī AS "Puto" akcionāru sarakstā. Lursoft dati rāda, ka AS "Puto" patiesais labuma guvējs ir Ūdo Oga, kurš jaunreģistrēto uzņēmumu kontrolē gan caur SIA "RV-brīvība", gan caur UAB "CW investments". Ūdo Oga patiesā labuma guvēja statuss šobrīd reģistrēts trīs Latvijas uzņēmumos.

Avots: "Lursoft"
TOP 10 lielākie maijā reģistrētie uzņēmumi:


AS "Puto": 4,488 milj.EUR;


SIA "RED RIGA": 1,248 milj. EUR;


SIA "Swiss Manor": 700 tūkst. EUR;


SIA "Dimanta dārzi": 238 tūkst. EUR;


SIA "Valkt": 161 tūkst. EUR;


AS "TheGege": 150 tūkst. EUR;


SIA "Fly Gas": 125 tūkst. EUR;


SIA "AC gāze": 125 tūkst. EUR;


SIA "Laflora Energy": 100 tūkst. EUR;


SIA "AGII": 70 tūkst. EUR.

SIA "Smithberg" dibinātā SIA "RED RIGA" pamatkapitāls ir 1,25 miljoni eiro, rāda "Lursoft" dati. Jaunreģistrētā uzņēmuma patiesais labuma guvējs ir Jurijs Kuzņecovs, kurš arī iecelts par SIA "Red Riga" vienīgo amatpersonu. Vēl bez pagājušajā mēnesī reģistrētā SIA "Red Riga" SIA "Smithberg" pieder 10% daļu arī degvielas vairumtirdzniecības uzņēmumā SIA "SV Baltic oil". Tā patiesie labuma guvēji ir Jurijs Savickis un Roberts Vilciņš.

Trešais lielākais maijā reģistrētais uzņēmums ir šveicietim Antonio Bongiorno piederošais SIA "Swiss Manor", kura reģistrēto un apmaksāto pamatkapitālu veido 700 tūkstoši eiro. "Lursoft" pieejamā informācija rāda, ka SIA "Swiss Manor" ir līdz šim vienīgais uzņēmums, kuru Latvijā reģistrējis minētais šveiciešu uzņēmējs. "Lursoft" izpētījis, ka no visām maijā reģistrētajām SIA 44,16% gadījumu tā dalībniekiem tas bijis pirmais līdz šim reģistrētais uzņēmums. Jānorāda, ka ārvalstu kapitāls reģistrēts 13,73% no aizvadītā mēneša jaunajām SIA. 18 gadījumos vismaz viens no SIA dalībniekiem ir no Krievijas, 11 – no Ukrainas.

"Lursoft" izpētījis, ka maijā reģistrēta 381 mazkapitāla SIA, no tām 138 gadījumos uzņēmuma pamatkapitāla apjoms bija vien 1 eiro.

No 719 jaunajiem uzņēmumiem, kas reģistrēti maijā, 44,80% juridiskā adrese reģistrēta Rīgā, bet vēl 18,50% – Pierīgā. Vismazāk jaunu uzņēmumi – 44 – pagājušajā mēnesī reģistrēti Latgalē. Divi lielākie maijā reģistrētie uzņēmumi Latgalē ir SIA "Salris II" un SIA "Bacar" no Rēzeknes. Abu uzņēmumu reģistrētais un apmaksātais pamatkapitāls sasniedz 500 tūkstoši eiro.

Starp TOP 10 pamatkapitāla apjoma lielākajiem uzņēmumiem maijā seši reģistrēti galvaspilsētā, divi no Jelgavas novada, bet pa vienam no Ropažu un Saulkrastu novadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!