Foto: Reuters/Scanpix/LETA

2020. gada martā, salīdzinot ar 2019. gada martu, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 3,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. To ietekmēja produkcijas apjoma samazinājums apstrādes rūpniecībā – par 3,6%, elektroenerģijas un gāzes apgādē par 4,8% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē par 2,1%.

Martā Covid-19 un valstī noteiktās ārkārtējās situācijas ietekmi kā ražošanas apjoma samazinājuma iemeslu minēja 6,5% apsekoto uzņēmumu 13 apstrādes rūpniecības apakšnozarēs (gatavo metālizstrādājumu ražošanā, poligrāfijā, citur neklasificētu iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā, koksnes izstrādājumu un pārtikas ražošanā u.c.).

Būtisks apjoma kritums bija apģērbu ražošanā – par 33,2% (gan Covid-19 ietekme, gan samazinājies pasūtījumu apjoms), iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā – par 12,1%, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 11,6%. Produkcijas apjoma samazinājumu uzrādīja arī iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošana un automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošana (attiecīgi – par 10,8% un 10,6%), un gatavo metālizstrādājumu ražošana, izņemot mašīnas un iekārtas – par 9,6%.

Savukārt ražošanas apjoma kāpums bija papīra un papīra izstrādājumu ražošanā (par 11,3%), elektrisko iekārtu ražošanā (par 8,7%) un nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā (par 6,3%). Produkcijas izlaide pieauga arī pēc īpatsvara lielākajās nozarēs – koksnes un koka izstrādājumu ražošanā (par 1,4%) un pārtikas produktu ražošanā (par 1%).

2020. gada martā, salīdzinot ar 2020. gada februāri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 4,1%. Tai skaitā apstrādes rūpniecībā – par 4,1%, elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 6,8% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 9,2%.

2020. gada martā, salīdzinot ar 2019. gada martu, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās samazinājās par 1,6%. Apgrozījums eksportā samazinājās par 4% (no tā eirozonā – par 5,9%, ārpus eirozonas – par 2,4%), savukārt vietējā tirgū apgrozījums pieauga par 3,4 %.

2020. gada martā, salīdzinot ar 2020. gada februāri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem samazinājās par 7%. Apgrozījums eksportā samazinājās – par 11,4% (no tā eirozonā – par 12,5%, ārpus eirozonas – par 10,4%), savukārt vietējā tirgū apgrozījums pieauga par 2%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!