Foto: Publicitātes foto
Vietējais mehāniskās apstrādes uzņēmuma SIA "Exigum" šo gadu plāno noslēgt ar vairāk nekā 600 tūkstošu eiro apgrozījumu, tas ir būtiski vairāk par pagājušā gadā iespēto.

Pērn tā apgrozījums sasniedza 70 tūkstošus eiro, bet 2021. gada pirmajā pusgadā tas pieaudzis līdz 210 tūkstošiem eiro.

Uzņēmums koncentrējas uz augstas pievienotās vērtības produktu ražošanu kā Latvijas, tā ārvalstu sadarbības partneriem. Pērnā gada sākumā uzņēmumā bija divi darbinieki, bet šobrīd tiek nodarbināti 20 speciālisti, bet līdz gada beigām plānots piesaistīt vēl sešus darbiniekus.

"Metālapstrādes nozare gan Latvijā, gan globāli ir ļoti piesātināta ar spēcīgiem tirgus spēlētājiem. Viens no lielākajiem vēl straujākas izaugsmes šķēršļiem ir tieši darbinieku deficīts. Paradoksāli skan, bet tieši tur ieguldām visvairāk resursu. Vienlaikus novērtēju esošo darbinieku ieguldījumu un profesionalitāti, jo "uz papīra" apgrozījuma kāpums izskatās vienkārši, bet realitātē tas prasa pietiekami lielu procesu pielāgošanu," uzsver SIA "Exigum" valdes priekšsēdētājs Kārlis Krūmiņš.

Prognozējot pieprasījuma apjoma pieaugumu nākamajā gadā, uzņēmums ir pasūtījis vairākas lielās ražošanas iekārtas, kas ievērojami palielinās ražošanas kapacitāti darbā ar esošajiem klientiem, kā arī sekmēs ražošanas efektivitāti. Divas no tām būs pilnībā automatizētas, varēs darboties bez cilvēka klātbūtnes un ražot produktus visu diennakti.

Lai nodrošinātu ātrāku un efektīvāku konkrētas produktu grupas ražošanu, tostarp paplašinātu produktu klāstu, ir pasūtīta jaunākās paaudzes frēzēšanas iekārta. Tā samazinās detaļu pārbāzēšanas apjomus, kā arī nepieciešamo operatora klātbūtni un nodrošinās augstāku precizitāti sarežģītu produktu ražošanā. Kopējās investīcijas iekārtu iegādē plānotas ap 600 tūkstošiem eiro.

Uzņēmuma stratēģija ietver eksporta tirgu, tostarp, un Skandināvijas iekarošanu. Kopumā šogad eksporta apjoms sasniedzis 80% – gan ar tiešajiem klientiem ārvalstīs, gan ar ārvalstu meitas uzņēmumiem Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!