Foto: Pixabay
Nākamajā gadā visā pasaulē varētu ievērojami palielināties uzņēmumu maksātnespēju skaits, ņemot vērā, ka valdības pārtrauc un plāno pārtraukt atbalsta pasākumus, kas līdz šim ļāvušas šiem uzņēmumiem turēties virs ūdens, atsaucoties uz kredītu apdrošināšanas grupas "Euler Hermes" pētījumu, raksta "CNBC".

Paredzams, ka pasaulē bankrotu skaits palielināsies par 15%. Tiesa gan, tas būs par aptuveni 4% mazāk nekā pirms pandēmijas – 2019. gadā, lēš kompānijas eksperti.

2020. gadā bankrotu skaits saruka par 12%, bet šajā gadā to skaits varētu būt samazinājies par aptuveni 6%, paredz "Euler Hermes" eksperti.

"Skatoties uz maksātnespējas līmeņiem, valdībām ir izdevies palīdzēt kompānijām izturēt krīzi, jo ievērojama valsts palīdzība 2020. gadā Rietumeiropā palīdzējusi no bankrota izvairīties katrai otrajai kompānijai, bet ASV – katrai trešajai kompānijai," saka "Euler Hermes" galvenais sektoru un maksātnespējas izpētes vadītājs Maksims Lemērs.

Pēc viņa teiktā, šie atbalsta pasākumi palīdzēs turēt maksātnespējas zemā līmenī vēl šajā gadā, taču valdību turpmākā rīcība ietekmēs situāciju nākamgad.

Eksperti paredz, ka tādās valstīs kā Spānija un Itālija bankrotu līmenis varētu pārsniegt 2019. gada līmeni. Valstīs kā Šveice, Zviedrija un Portugāle bankrotu skaits varētu pieaugt, taču nepārsniegt pirmspandēmijas līmeni. Savukārt tādās valstīs kā Francija, Vācija un Beļģija uzņēmumus turpinās balstīt valdību atbalsta pasākumi.

Āzijas-Klusā reģiona valstīs bankrotu skaits varētu augt par 18%, bet straujš kāpums varētu būt Indijā – par 69%, noslēdzoties ierobežojumiem iesniegt maksātnespējas pieteikumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!