Foto: LETA

Izskatot SIA "Arčers" sūdzību par SIA "Re&Re" uzvaru iepirkumu konkursā par Olaines cietuma jaunā korpusa būvniecību, Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) secinājis, ka Ieslodzījuma vietu pārvalde nav pieļāvusi iepirkumu procedūras pārkāpumus, kas varētu ietekmēt konkursa rezultātu, tāpēc "Arčers" lūgumi ir noraidāmi un pārvalde var slēgt līgumu ar konkursa uzvarētāju "Re&Re", portāls "Delfi" uzzināja IUB.

"Arčers" apstrīdēja Olaines cietuma jaunā korpusa būvniecības konkursa rezultātus, jo uzskatīja, ka būvfirma "Re&Re" ir nepamatoti ieguvusi līguma slēgšanas tiesības, liecina IUB komisijas lēmums.

Sūdzību iesniegušais būvniecības uzņēmums norādīja, ka "Re&Re" iesniegto bankas apliecinājumu teksts neapliecina garantiju izsniegšanas apņemšanos, līdz ar to neatbilst nolikuma prasībām. "Re&Re" IUB bija iesniegusi apliecinājumus, kuros banka tikai apsola izskatīt iespēju būvfirmai piešķirt bankas garantiju. Komisija lūdza "Re&Re" iesniegt nolikumam atbilstošus apliecinājumus. Savukārt "Arčers" uzskatīja, ka piedāvājuma papildināšana pēc termiņa beigām neatbilst nolikumam, tāpēc piedāvājums jānoraida.

Vēl "Arčers" savā sūdzībā bija norādījis, ka "Re&Re" projektētājam nav atbilstošs sertifikāts, lai savās telpās uzglabātu valsts noslēpuma objektus. Tāpat sūdzību iesniegusī būvfirma norādījusi, ka pretendentam bija jāiesniedz arī pasūtītāju atsauksmes par iepriekš paveiktajiem darbiem. "Arčers" norādījis, ka "Re&Re" pievienojis SIA "Biroju centrs Ezerparks" atsauksmi, taču piedāvājuma pārbaudē eksperti nav varējuši atsauksmi atrast. Tādējādi "Arčers" radušās aizdomas, ka atsauksme pievienota vēlāk vai neatbilst konkursa nolikuma prasībām.

Līdz ar to "Arčers" lūdza atcelt Ieslodzījuma vietu pārvaldes pieņemto lēmumu par konkursa rezultātiem un aizliegt slēgt iepirkuma līgumu, kā arī pārvaldei uzdot atkārtoti vērtēt iesniegtos piedāvājumus.

Ieslodzījuma vietu pārvalde paskaidrojumā IUB norādījusi, ka "Arčers" sūdzību uzskata par nepamatotu. Pārvalde norāda, ka tās pieaicinātie eksperti no VAS "Tiesu namu aģentūra" un SIA "LBS - Konsultants" secinājuši, ka "Re&Re" pēc tās pieprasījuma iesniedza bankas apliecinājumu, ka līguma slēgšanas tiesību iegūšanas rezultātā banka būvfirmai izsniegs bez nosacījuma un neatsaucams līguma izpildes nodrošinājums ne mazāks par 10% no piedāvātās līgumcenas bez Pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

Savukārt saistībā ar piedāvājuma papildināšanu pēc termiņa beigām pārvalde norāda, ka Publiskais iepirkumu likums paredz iespēju pēc pasūtītāja pieprasījuma izskaidrot vai papildināt neskaidro vai nepilnīgo informāciju.

Sūdzības daļā par nepieciešamo sertifikātu neesamību pārvalde skaidrojusi, ka galvenais nosacījums bija industriālās drošības sertifikāta esamība ģenerāluzņēmējam un apakšuzņēmējiem, kas būs saistīti ar konfidenciālo informāciju. Ieslodzījuma vietu pārvalde norādījusi, ka ģenerāluzņēmējam SIA "Re&Re" un apakšuzņēmējam SIA "NCS LV", kas būs projektētājs un būvdarbu izpildītājs, industriālās drošības sertifikāts ir izsniegts. Tehniskā projekta sevišķās daļas projektēs sertificēti speciālisti ar attiecīgajām atļaujām. Pārvalde norāda, ka projekta sevišķā daļa netiek iesniegta un saskaņota nevienā citā institūcijā, tāpēc arī būvprojekta vadītājam pielaide valsts noslēpumam nav obligāta.

Daļā par atsauksmju iespējamo neesamību pārvalde norādījusi, ka "Re&Re" atbilstību Olaines cietuma jaunā korpusa būvniecībai pamatojusi ar Valsts ieņēmuma dienesta (VID) administratīvo ēku kompleksa pirmās un otrās kārtas būvniecību. VID ēku kompleksa būvniecības atsauksme apstiprina "Re&Re" pieredzi drošības aspektā līdzīgas ēkas būvniecībā, veikto darbu atbilstību normatīviem un pienācīgu to pabeigšanu.

IUB noskaidrojis, ka VID kompleksa būvniecībā SIA "Birojucentrs Ezerparks" ir uzskatāms par pasūtītāju. 2007. gadā "New Europe Real Estate" ieguva tiesības attīstīt un izīrēt biroja platības VID. Projekta realizācijai nodibināja kopuzņēmumu SIA "Biroju centrs Ezerparks" ar VAS "Valsts nekustamie īpašumi", teikts lēmumā. Līdz ar to secināts, ka SIA "Biroju centrs Ezerparks" ir kompleksa pasūtītājs un "Re&Re" iesniegtā atsauksme uzskatāma par pasūtītāja atsauksmi.

Kā liecina IUB komisijas lēmums, piedāvājumus konkursā par Olaines cietuma jaunā korpusa būvniecību bez "Re&Re" bija iesnieguši arī SIA "Arčers", SIA "Skonto Būve" un SIA "Abora". "Re&Re" bija piedāvājis jauno korpusu būvēt par gandrīz 4,29 miljoniem eiro. Otro zemāko cenu bija piedāvājis "Arčers" – 4,75 miljoni eiro. Savukārt "Skonto Būve" startēja konkursā ar aptuveni 5,2 miljonu eiro lielu līgumcenas piedāvājumu, bet "Abora" – gandrīz 5,21 miljonu eiro.

Pārbaudot un izvērtējot lietas materiālus, IUB komisija secinājusi, ka arī gadījumā, ja "Re&Re" iesniegtajos apliecinājumos ir norādīts, ka "banka izskatīs iespēju izsniegt", tas ir pietiekami konkursa prasību izpildei. Turklāt no "Re&Re" piedāvājumam pievienotajiem secinājumiem nav pamata secināt, ka būvfirma nevarēs iesniegt līguma izpildes un garantijas laika nodrošinājumu.

IUB komisija norāda, ka otrs "Re&Re" piesaistītais apakšuzņēmējs PS "ARH Studija" neveiks ar valsts noslēpumu saistītus projektēšanas darbus, tāpēc uzņēmumam nav nepieciešams industriālās drošības sertifikāts vai tā norīkotajam būvdarbu vadītājam – speciāla atļauja pieejai konfidenciāliem valsts noslēpuma objektiem.

Tāpat IUB konstatēja, ka "Re&Re" piedāvājumam ir pievienojis "Biroju centrs Ezerparks" atsauksmi, tāpēc "Arčers" iesniegums šajā daļā nav pamatots.

Līdz ar to IUB nolēma atļaut Ieslodzījuma vietu pārvaldei slēgt iepirkuma līgumu ar atklātā konkursā uzvarējušo būvfirmu "Re&Re".

Publiskais iepirkumu likums paredz, ka IUB lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā mēneša laikā no lēmuma saņemšanas dienas.

Jau vēstīts, ka būvkompānija "Re&Re" uzvarēja Tieslietu ministrijas padotībā esošās Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) atklātā iepirkuma konkursā un ieguva tiesības slēgt 4,29 miljonu eiro vērtu līgumu par Olaines cietuma jaunā korpusa projektēšanu un būvniecību.

Iepirkums notika saistībā ar Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansētās programmas iepriekš noteikto projektu "Jaunas nodaļas izveide Olaines cietumā, ieskaitot būvniecību un personāla apmācību".

"Re&Re" ir viena no būvkompānijām, kas apsūdzētas Rīgas pils ugunsgrēka krimināllietā, kuru prokuratūra pagājušajā nedēļā nodeva tiesai. "Re&Re", piesaistot apakšuzņēmējus, būvēja arī pērn Zolitūdē sabrukušo lielveikalu "Maxima".

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, 1993.gadā dibinātā "Re&Re" īpašnieki ir Didzis Putniņš, Ainārs Pauniņš, Egils Bērzups un Marģers Bitmetis, katram pieder 25% uzņēmuma kapitāla daļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!