Foto: Pixabay

Kā liecina Eiropas Patentu iestādes (EPO) 2020.gada rezultatīvie rādītāji, no Latvijas pērn iesniegti 27 Eiropas patentu pieteikumi. Salīdzinājumā ar 2019.gada statistiku, vērojams pieaugums par 22,7%.

Patentu valdes Izgudrojumu ekspertīzes departamenta direktore Līga Lārmane pauž: "Ļoti ceram, ka tieši Patentu valdes un Eiropas Patentu iestādes sadarbība pilotprojektā par patentmeklējumu veikšanu ir nesusi šādus rezultātus, esot atbalsts mūsu pieteicējiem ceļā uz patentu iegūšanu arī ārpus Latvijas. Arvien vairāk izgudrojumu patentu tiek pieteikti aizsardzībai ne tikai nacionālā, bet arī starptautiskā līmenī." Pilotprojekts paredz, ka nacionālo patentu pieteicējiem ir iespēja saņemt starptautiski atzītu eksperta atzinumu par patentmeklējumu, nemaksājot patentmeklējuma maksu. Kopš projekta uzsākšanas pieteicēju aktivitāte šīs iespējas izmantošanā ir būtiski pieaugusi.

2020.gadā Patentu valde saņēmusi par 30% vairāk pieprasījumu patentmeklējuma veikšanai, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

Papildu bezmaksas patentmeklējuma un rakstiskā atzinuma saņemšanai no EPO, ir ieviesti divi atbalsta mehānismi nacionālā patenta pieteicējiem: atbalsts Starptautiskā patenta pieteikuma (PCT) iesniegšanai un atbalsts Eiropas patenta pieteikuma ekspertīzei.

Neraugoties uz Covid-19 pandēmiju, EPO publiskotā statistika liecina, ka 2020.gadā EPO iesniegts ievērojams daudzums patentu pieteikumu – 180 250. Tomēr, salīdzinot ar 2019.gada statistikas datiem, vērojams 0,7% kritums.

Vislielākais patentu pieteikumu skaits vērojams tādās jomās kā medicīnas tehnoloģijas (+2,6%), farmācija (+10,2%), biotehnoloģija (+6,3%), tām seko datortehnoloģijas (+1,9%) un digitālā komunikācija (+1,0%). Turpretim visstraujākais kritums novērots transporta jomā (-5,5%), īpaši aviācijas nozarē (-24,7%).

Joprojām no Ķīnas un Dienvidkorejas pieaug pieprasījums pēc Eiropas patentiem. Uzņēmums "Samsung" ierindojas pirmajā vietā, apsteidzot uzņēmumu "Huawei", tam seko uzņēmums "LG".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!