Foto: PantherMedia/Scanpix
Oficiāli uzņēmumi no zemu nodokļu vai beznodokļu valstīm un teritorijām Latvijā ieguldījuši 176,6 miljonus eiro, vēsta laikraksts "Dienas Bizness".

Šī summa veido aptuveni 3% no Latvijā kopumā akumulēto ārvalstu ieguldījuma Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālā. Lai arī kopumā šajā Latvijas valdības apstiprinātajā zemu nodokļu vai beznodokļu valstu un teritoriju sarakstā ir valstis, kuras ieguldījušas vairākus miljonus un krietni mazākas summas, ir arī tādas, kuras nav investējušas nevienu centu, norāda laikraksts.

Ziņas par ārzonu uzņēmumu īpašniekiem ir konfidenciālas un nav zināms, vai ārzonā reģistrētā uzņēmuma ieguldījums Latvijā patiešām ir uzskatāms par ārvalstu investīcijām vai tie ir Latvijas rezidentu ieguldījumi, izmantojot ārzonas.

"Dienas Bizness" atgādina, ka deviņdesmito gadu sākumā, kad ārvalstu investoriem bija labvēlīgāks režīms nekā vietējā kapitāla uzņēmumiem, viens no veidiem bija reģistrēt kompāniju ārvalstī un tad investoram nodibināt Latvijā meitas uzņēmumu. Šāds uzņēmums varēja izmantot Latvijas likumos paredzētās nodokļu atlaides. Šodien Latvija atšķirībā no deviņdesmito gadu sākuma nav labvēlīga valsts ārzonu kompānijām, jo visi maksājumi uz ārzonu kompānijām tiek aplikti ar ienākuma nodokli, turklāt ir jāveic patiesā labuma guvēju reģistrācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!