Foto: DELFI

Vides piesārņojuma operatīvai novēršanai un pastāvīgai kontrolei turpmāk ogļu pārkraušanu Ventspils ostā nepārtrauktā tiešsaistes režīmā uzraudzīs Valsts vides dienests (VVD), informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Nodrošinot kravu pārkraušanas procesa tiešsaistes uzraudzību, vides monitoringu veic VVD Operatīvais koordinācijas centrs. Šādas uzraudzības metodes efektivitāti pierāda 2020.gadā uzstādītās video novērošanas kameras Rīgas ostas beramkravu termināļos, uzsver VVD.

Kā skaidro Jalinska, šāda veida uzraudzība preventīvi novērš pārkāpumus uzņēmumu darbībā, ko uzskatāmi pierāda sūdzību skaita samazināšanās.

Būtiskākais no ieguvumiem kameru uzstādīšanā un darbību monitoringā ir tas, ka VVD, konstatējot vides pārkāpumu, var reaģēt nekavējoties - informēt piesārņojošas darbības operatoru par veicamajām darbībām, piemēram, papildu ogļu mitrināšanu, korekcijām darbinieku rīcībā pārkraušanas procesā, piesārņojuma novēršanu. Šāds risinājums uzskatāms par dubultu ieguvumu - ļoti ātri tiek panākta atbilstība vides prasībām un iedzīvotājiem nav jāieelpo putekļi.

Ogļu putēšana ostas teritorijā jau izsenis satrauc Ventspils iedzīvotājus. Ja iepriekš VVD par pārkāpumiem, kas saistīti ar ogļu putēšanu, informāciju saņēma vien no iedzīvotāju sūdzībām, tad pašlaik tiešsaistes kameras sniedz iespēju VVD operatīvi reaģēt uz situāciju un novērst putēšanu. VVD ir iespēja gan fiksēt pārkāpumus, ja tādi radušies, gan pēcāk pierādīt pārkāpumu un saukt pie atbildības vainīgos komersantus. Bez vizuāliem materiāliem nereti pārkāpuma pierādīšana bijusi problemātiska, atzīst VVD.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!