Foto: LETA

2018. gada oktobrī, salīdzinot ar 2017. gada oktobri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 1,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Ražošanas apjoma kritumu ietekmēja samazinājums elektroenerģijas un gāzes apgādē par 17,7%, savukārt apjoma kāpums bija gan apstrādes rūpniecībā – par 3,3%, gan ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 6,3%.

Produkcijas apjoms, salīdzinot ar pagājušā gada atbilstošo mēnesi, pieauga divās no trim pēc īpatsvara lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs: koksnes un koka izstrādājumu ražošanā – par 6,2% un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas – par 2,9%. Produkcijas izlaides pieaugumu uzrādīja arī elektrisko iekārtu ražošana – par 20,2%, automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošana – par 16,8% un datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošana – par 16,7%.

Produkcijas izlaide samazinājās dzērienu ražošanā – par 8%, papīra un papīra izstrādājumu ražošanā – par 7,8%, poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā – par 7,6%, kā arī pārtikas produktu ražošanā – par 3,2%.

2018. gada oktobrī, salīdzinot ar 2018. gada septembri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 1,3%. Tai skaitā elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 11,9%, bet apstrādes rūpniecībā un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bija ražošanas apjoma kāpums par 1%.

2018. gada oktobrī, salīdzinot ar 2017. gada oktobri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 8,6%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 8,4%, eksportā – par 8,8% (tai skaitā eirozonā – par 13,1%, ārpus eirozonas – par 4,7%).

2018. gada oktobrī, salīdzinot ar 2018. gada septembri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem pieauga par 1,2%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 0,8%, eksportā – par 1,5% (pieaugums eirozonā – par 1,6%, bet kritums ārpus eirozonas – par 1%).

Rūpniecības produkcijas apjoma indekss raksturo rūpniecības produkcijas apjoma izmaiņas pārskata periodā, salīdzinot ar bāzes periodu. RPI aprēķina, pārrēķinot produkcijas izlaides rādītāju salīdzināmajās cenās ar ražotāju cenu indeksu palīdzību.

Rūpniecības apgrozījuma indekss raksturo ikmēneša rūpniecības preču un pakalpojumu tirgus pieprasījuma attīstību. To aprēķina faktiskajās cenās, neizslēdzot cenu ietekmi. Atšķirībā no saražotās rūpniecības produkcijas, kurā ieskaita arī nepabeigtos ražojumus un produkcijas krājumus, apgrozījumā ietver tikai pārdoto produkciju un sniegtos rūpnieciskos pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!