Foto: Reuters/Scanpix
Starptautiskie eksperti prognozē, ka līdz 2030. gadam olu un putnu gaļas patēriņš varētu palielināt pat par 30%, to ietekmēs gan cilvēku skaita pieaugums pasaulē, gan uztura ieradumu maiņa, informē Latvijas apvienotas putnkopības asociācijas (LAPNA) valdes priekšsēdētājs Jānis Gaigals.

Latvija putnkopība ir otrā lielākā lauksaimniecības nozare, kas nodarbina vairāk nekā 2000 cilvēku, gadā eksportā ģenerē ap 86 miljoniem eiro, bet nodokļos - teju 20 miljonus eiro," skaidro Gaigals.

Vienlaikus līdz ar iespējām nozare saskaras ar būtisku izaicinājumu, proti, putnu gripa ir aktīva teju visu gadu un starptautiskajos tirgos tas ir radījis pat olu deficītu. Nule ziņots, ka Lielbritāniju ir skāris jauns šā vīrusa vilnis.

Ja agrāk lielie uzliesmojumi notika vidēji reizi trijos gados, tad tagad olu ražotājiem jāsadzīvo ar putnu gripas nepārtraukto klātesamību. Laikā no 2021. gada oktobra līdz 2022. gada beigām putnu gripas dēļ 37 Eiropas valstīs izkauti ap 50 miljoniem mājputnu, ASV - vairāk nekā 50 miljonu.

"Tā kā Latvija ir putnu migrācijas ceļā, tad mums ir stingri noteikumi, ko ievēro ražotāji un uzrauga Pārtikas veterinārais dienests, līdz šim Latvijā mājputnu ganāmpulkos putnu gripa konstatēta nav. Katrā ziņā arī šogad turpināsim strādāt, lai saglabātu un uzlabotu biodrošības standartus. Kaut arī mēs nevienam putnkopim nenovēlām saskarties ar šo ligu, tomēr vienlaikus Latvijas olu ražotāji šo brīdi var izmantot, lai aizpildītu citviet radušos olu deficītu un vēl palielināt eksporta apjomus," skaidro Gaigals.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!