Foto: LETA

2020. gadā pircēju interese par jaunizlaistajām Latvijas Bankas kolekcijas monētām bija noturīga, iepriekšējo gadu līmenī, un interese vērojama gan Latvijā, gan no ārvalstu interesentu puses, stāsta Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns.

Arī šajā gadā LB plānojusi izlaist piecas jaunas kolekcijas monētas.

Šogad plānots izlaist mazā zelta monētu "Atslēdziņa", kuras autors ir Laimonis Šēnbergs, precību tēmai veltītu monētu – sudraba monētu ar neparastu dizainu, kuras autori ir Krista un Reinis Dzudzilo.

Tāpat iecerēts izlaist veiksmes tēmai veltītu monētu – klasisku sudraba monētu, kuras autors ir Arvīds Priedīte.

Paredzēts izlaist arī izziņas impulsam veltītu monētu – sudraba monētu ar īpašu dizainu, kuras autors ir Krišs Slamanis. Šīs monētas dizains tika izvēlēts atklātā konkursā, kurā tika iesniegti ap 90 darbi.

Piektā monēta iecerēta kā pārsteigums – ņemot vērā dažas mākslinieciskās un tehniskās nianses, pagaidām LB sīkāku informāciju neizpauž.

Savukārt piemiņas monētu (apgrozības monētas) sērijā plānota 2 eiro piemiņas monēta "Latvija de iure 100" un tāda paša nosaukuma apgrozības monētu komplekts jau izlaists 2021. gada janvārī.

Silakalns stāsta, ka būtiskākais 2020. gada notikums bija Covid-19 ietekme, kas mainīja gan ikviena iedzīvotāju ikdienu, gan arī LB darbu. Ievērojot interesentu pieprasījumu, kā arī mūsdienu tendences, jau laicīgi – pirms vairākiem gadiem – LB sāka attīstīt kolekcijas monētu un numismātikas produktu iegādi internetā ar vietnes starpniecību. Iepriekšējos gados veiktie priekšdarbu ļāva kolekcionāriem un citiem interesentiem pielāgoties jaunajiem pandēmijas apstākļiem, pamatā kolekcijas monētu un numismātikas produktu tirdzniecību organizējot attālināti, internetā. Šis risinājums ir pierādījis savu dzīvotspēju arī stingrāku ierobežojumu apstākļos, piebilst Silakalns.

Pēc viņa teiktā, no satura viedokļa arvien jūtamāks ir atjaunotās LB monētu dizaina komisijas rokraksts, tostarp eksperimentējot gan ar kolekcijas monētu formu, gan saturu.

"Mūsu mērķis paliek nemainīgs – ar šo miniatūro mākslas darbu starpniecību pasaulei stāstīt par Latvijas būtiskām personām, notikumiem, lietām. Pasaulē šis darbs ir augstu novērtēts, tostarp 2020. gada februārī saņēmām ziņu, ka otro reizi vēsturē Latvijas Bankas izlaistā monēta atzīta par pasaules Gada monētu. Šo godu (kas pielīdzināms pasaules monētu "Oskaram") izpelnījās dizainera Artūra Analta 2018. gadā veidotā inovatīvā "Medus monēta"," stāsta Silakalns.

2020. gadā pircēju interese par jaunizlaistajām kolekcijas monētām bija noturīga, iepriekšējo gadu līmenī, un interese vērojama gan Latvijā, gan no ārvalstu interesentu puses.

LB nav mērķa vienā vai dažās dienās izpārdot kolekcijas monētas, lai gan ar atsevišķām monētām tā mēdz būt, taču mērķis gan sniegt sabiedrībai iespēju iegādāties šos mākslas darbus naudas formā par nozīmīgām nacionālām un vispārcilvēciskām tēmām. 2020. gadā tika izlaistas 4 kolekcijas monētas – "Modernisms Latvijā. 20.gs. 60. gadi", "Liepas lapa", "Ventastega" un "Personiskā brīvība". Pašlaik vietnē e-monētas.lv iegādei pieejamas 2 no tām. Vienlaikus joprojām ir iegādājamas arī vairākas iepriekšējos gados izlaistās kolekcijas monētas.

2020. gadā, rūpējoties par epidemioloģisko drošību un sabiedrības veselību, tika pieņemts lēmums nelaist apgrozībā jaunās 2 eiro piemiņas monētas "Latgales keramika", kas ir arī apgrozības monētas (jaunās piemiņas monētas tika izlaistas tikai suvenīriesaiņojumā un apgrozības monētu komplektos). Kopumā 400 000 monētu plānots laist apgrozībā pēc situācijas normalizēšanās, par to savlaicīgi informējot sabiedrību. Līdzīgi plānots rīkoties attiecībā uz 2 eiro piemiņas monētām "Latvija de iure 100", kuru izlaišanas gads ir 2021.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!