Foto: Shutterstock

Par desmit miljoniem eiro jeb līdz 30 miljoniem eiro tiks paplašinātas valsts atbalsta programma fosilā kurināmā nomaiņai mājsaimniecībās, pirmdien pēc valdību veidojošo koalīcijas partiju sanāksmes norādīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP).

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir izstrādājusi grozījumus granulu katlu, saules paneļu un siltumsūkņu atbalsta mehānismā, par ko paredzēts lemt valdība jau otrdien, 26.aprīlī.

Atbalsts paredz ātrāk un ērtāk piekļūt atbalstam granulu katlu uzstādīšanu mājās, kā arī atvieglinās vēl virkni citu procedūru.

"Šobrīd redzam, ka programma, kuru valdība ir apstiprinājusi un kopīgais stratēģiskais mērķis - daudz vairāk veicināt atjaunojamo energoresursu izmantošanu mājsaimniecībās - ir bijis pareizs, jo ir patiešām liela atsaucība no iedzīvotājiem," sacīja ministrs.

TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš ziņoja, ka VARAM bija noteikusi neizpildāmas prasības, lai iedzīvotāji saņemtu valsts atbalstu granulu katlu iegādei mājsaimniecībās. Ministrijas noteiktās iekārtas Latvijā nemaz nevarēja nopirkt.

Reaģējot uz mediju ziņoto par neizpildāmajiem nosacījumiem, VARAM izstrādāja izmaiņas, lai iedzīvotāji varētu saņemt atbalstu arī zemākas klases biomasas granulu katlu iegādei.

Plešs arī informēja, ka pirmdien koalīcija arī vienojusies tuvākajā laikā rast risinājumu pašvaldību projektu pabeigšanai, kas tiek veikti ar valsts aizdevumu, atzīmējot, ka problēmas radušās saistībā ar Krievijas kara Ukrainā radītajām sekām uz cenām.

"Es domāju, ka tuvākās nedēļas laikā mēs arī spēsim atrast risinājumu, lai iesāktie projekti nepaliktu dīkstāvē un risinājums būs atrasts, kas ir svarīgs visām Latvijas pašvaldībām un iedzīvotājiem," atzīmēja Plešs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!