Foto: DELFI
Sabiedrības ieguvums no Konkurences padomes darbības 2020. gadā mērāms 24,1 miljonu eiro apmērā. Savukārt valsts budžetā ieskaitīti naudas sodi turpat 935 tūkst. eiro apjomā.

Aizvadītais gads bija pirmais, kad tā varēja izmantot savas jauniegūtās pilnvaras vērsties pret publisku personu – valsts, pašvaldību un to kapitālsabiedrību – radītiem konkurences kropļojumiem

Pirmajā uzraudzības gadā saņemti ap 200 dažādu iesniegumu par publisko personu rīcību, no kuriem lielākā daļa bija sūdzības par publisku personu izvirzītiem konkurenci ierobežojošiem noteikumiem iepirkumos. Tā kā pilnvaras vērsties pret publisku personu radītiem konkurences kropļojumiem Kokurences padome ieguva 2020. gada 1. janvārī, pirmais gads aizvadīts “Konsultē vispirms” zīmē, izglītojot un konsultējot. Papildu tam tā īstenoja arī četru tirgu uzraudzību, kurās tika vērtēta publisku personu darbība, un uzraudzībā gūtie secinājumi ir nozīmīgi publisku personu turpmākā izglītošanā par konkurences neitralitātes principa ievērošanu.

Konkurences padome pērn kopumā atklāja trīs pārkāpumus un naudas sodos piemēroja 5,7 miljonu eiro, bet papildus tam savā darbībā izmantoja arī ”Konsultē vispirms” principu. 2020. gadā par iespējamu darbību saskaņošanu dažādos iepirkumos izteikti trīs brīdinājumi kopā septiņām personām, tostarp divos gadījumos tika konstatēts, ka ne tikai uzņēmumu rīcībā ir saskatāmas iespējamas aizliegtas vienošanās, bet arī publisku personu – pašvaldību un to kapitālsabiedrību, kas organizē iepirkumus, – rīcība nav veicinājusi godīgu konkurenci. Savukārt, lai iegūtu pierādījumus par iespējamām aizliegtām vienošanām, 2020. gadā tika īstenota inspekcija sešos uzņēmumos.

Aizvadītajā gadā noslēgtas trīs tiesvedības, visos gadījumos atstājot spēkā iestādes lēmumu. Tāpat veikta uzraudzība kopā astoņos tirgos, institūcijas redzeslokā nokļūstot publiskām personām, kā arī mazumtirdzniecībai, kur Konkurences padome atklāja trūkumus līgumsodu piemērošanas kārtībā starp mazumtirgotājiem un piegādātājiem Covid-19 laikā un sniedza savus ieteikumus to novēršanai.

Tāpat Konkurences padome aizvadīja 29 tikšanās ar uzņēmējiem un nevalstiskajām organizācijām, lai diskutētu un meklētu risinājumus konkurences attīstībai un godīgas konkurences principu ievērošanai dažādās nozarēs. Ir īstenoti izglītojoši pasākumi, to vidū ir izstrādāti pašnovērtējuma rīki. Viens no tiem ir sagatavots uzņēmējiem karteļu risku mazināšanai, otrs ir paredzēts publiskām personām, lai atvieglotu tām līdzdalības kapitālsabiedrībā izvērtēšanu, un trešais – iepirkumu organizētājiem, lai sniegtu tiem atbalstu karteļu pazīmju atpazīšanā.

“2020. gads ir pirmais Konkurences padomes trīs gadu (2020. - 2022.) darbības stratēģijas izpildes gads un, sākot ar šo gadu, Konkurences padomes līdzšinējās trīs vērtības – tiesiskums, profesionalitāte un neatkarība – tika papildinātas ar jaunu vērtību – attīstību,” komentē Konkurences padomes priekšsēdētājs Juris Gaiķis. Aizvadītā gada izskaņā tika panākts atbalsts valdībā, lemjot par papildu finansējuma piešķiršanu iestādei tās IT izmeklēšanas kapacitātes stiprināšanai un darbinieku kompetenču attīstībai.

Padomes sniegums ir novērtēts arī starptautiski. Sesto gadu pēc kārtas prestižais konkurences izdevums "Global Competition Review" iestādi, piešķirot tai trīs zvaigznes, ierindoja starp pasaules labākajām konkurences iestādēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!