Foto: AFI
Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija (LPPA) ir neizpratnē par slepenību, kādā tiek gatavots iepirkums sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanai Kurzemes un Latgales plānošanas reģionu teritorijās, informēja asociācijā.

Tas esot neizprotami arī tāpēc, ka konkurss tiek rīkots kā atklāta iepirkuma procedūra. "Diemžēl asociācijas iepriekšējās sarunas ar Satiksmes ministriju par to, ka nozares asociācija varēs iesaistīties ar priekšlikumiem un diskusijām par labākiem risinājumiem nozares turpmākā attīstībā, ir palikuši kārtējo reizi solījumu līmenī," uzskata pārvadātāji.

"Autotransporta direkcija" (ATD) no LPPA gan esot prasījusi priekšlikumus, kurus asociācija arī nosūtījusi atbildīgajai institūcijai jūnija vidū. "Vairāk nekas nav noticis. Ne kādi komentāri, ne kādas diskusijas. Tā vietā ir slepenībā sagatavota iepirkumu konkursu procedūras dokumentācija, kuru ir paredzēts izskatīt šodien, Sabiedriskās transporta padomes sēdes slēgtajā daļā," uzsver asociācijā.

LPPA neesot saprotams šis slepenības plīvurs, kas Latvijā "jau kļuvis teju par ikdienu". Neviens sabiedrībai būtisks jautājums vairs netiekot risināts atklāti, tādējādi novēršot jebkuras šaubas par procedūru caurskatāmību un atbilstību sabiedrības interesēm.

Asociācija, zinot iepriekšējā "Autotransporta direkcijas" rīkotā konkursa "Centrs 1" iepirkuma dokumentāciju, esot nopietnas bažas par jaunā konkursa sagatavoto dokumentāciju. "Bažas tāpēc, ka "Centra 1" iepirkums pilnībā neatbilda ne sabiedrības interesēm, ne nozares ilgtspējai," uzsver asociācijā. Līdz ar to LPPA pieprasa no atbildīgajām institūcijām procesu caurskatāmību, jo neesot pieņemams, ka sabiedrība, kura faktiski apmaksā sabiedriskā transporta pakalpojumus, tiekot nolikta kārtējo reizi faktu priekšā.

Kā norādīja ATD, vairāki LPPA iesniegtie priekšlikumi tika ņemti vērā. Tāpat direkcijā uzsver, ka ne visi pasažieru pārvadātāji ir šīs asociācijas biedri, līdz ar to, iepriekš saskaņojot konkursa nolikumu ar asociāciju, tiktu radīta negodīga konkurence attiecībā pret pārvadātājiem, kuri nav tās biedri. Turklāt saskaņā ar Publisko iepirkumu likumu iepirkuma komisijas locekļi un pieaicinātie eksperti nedrīkst pārstāvēt konkrēta pretendenta intereses un nedrīkst būt saistīti ar pretendentu, lai neveidotos situācija, kad pretendenti izstrādā iepirkumu dokumentāciju atbilstoši tikai savām interesēm, uzsver direkcijā.

Publisko iepirkumu likumā ietvertā prasība nosaka, ka tikai iepirkumu komisija ir atbildīga par iepirkumu dokumentācijas izstrādi un procedūras norisi. Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā un Publisko iepirkumu likumā ietvertajā regulējumā ir noteikta kārtība, kā noris iepirkumu procedūras, kāds saskaņojums un no kādām institūcijām ir jāsaņem pirms iepirkumu izsludināšanas.

Autotransporta direkcija, nosūtot konkursa dokumentāciju LPPA pirms konkursa izsludināšanas, radītu priekšrocības tikai LPPA biedriem un pārkāptu normatīvo aktu prasības. Papildus direkcijā informē, ka šodien Sabiedriskā transporta padomes sēdē netika pieņemts galīgais lēmums attiecībā uz iepirkumu dokumentācijas saturu, līdz ar to iepirkumu komisija turpina darbu pie dokumentācijas precizēšanas.

Direkcijas pārstāvji esot gatavi organizēt tikšanos, lai pārrunātu LPPA sniegtos priekšlikumus un citus nozarei aktuālos jautājumus.

2014. gada rudenī Eiropas Savienības Vēstnesī esot publicēts iepirkums sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanai Kurzemes un Latgales plānošanas reģionu teritorijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!