Foto: Publicitātes foto
Latvijas jaunuzņēmums "Aerones" piesaistījis deviņus miljonus dolāru sēklas kapitāla, lai attīstītu robotizētus pakalpojumus vēja enerģijas operatoriem visā pasaulē, informē uzņēmums.

Ar piesaistīto sēklas kapitālu "Aerones", "YCombinator" akseleratora uzņēmums, palielinās ražošanas apjomus un paplašinās pakalpojumus, lai apmierinātu strauji augošo pieprasījumu. Investīciju kārtas galvenie investori ir "Future Positive Capital" līdzās ar esošo investoru "Change Ventures". Starp citiem investoriem ir "Skype" dibinātājs Jāns Tallins (Jaan Tallinn) (ar sava uzņēmuma "Metaplanet" starpniecību), "Vinted" līdzdibinātājs Mants Mikucks (Mantas Mikuckas), "Printify" vadītājs Jānis Berdigans, "Capitalia" (1,4 miljoni eiro), "Pace Ventures" un "EcoSummit".

"Capitalia" veica 300 000 eiro lielu ieguldījumu uzņēmuma pamatkapitālā un izsniedza uzņēmumam 680 000 eiro lielu aizdevumu caur savu ieguldījumu platformu. Papildus tam "Capitalia" konsultēja "Aerones" finansējuma piesaistē no privātā investora par kopējo summu 500 000 dolāru apmērā (apmēram 430 tūkstoši eiro).

"Aerones" izpilddirektors un līdzdibinātājs Dainis Krūze norāda, ka šis finansējums ļaus uzņēmumam turpināt izaugsmi un sagatavoties A sērijas finansējuma kārtai šā gada beigās.

"Aerones" paplašināšanās pamatā ir uzņēmuma koncentrēšanās uz pētniecību, izstrādi un inženierzinātnēm. Uzņēmuma pamattehnoloģija ir patentēta datorizēta vinču sistēma, kas kontrolē modulāras, augstas precizitātes robotizētas rokas. Ierastajām inspekcijas un tehniskās apkopes tiek veiktas manuāli - darbs tiek veikts, cilvēkiem nolaižoties pa virvēm no vēja turbīnām. "Aerones" roboti nodrošina pakalpojumu bez jebkāda drošības riska cilvēkiem, kā arī plašākā laikapstākļu diapazonā.

"Mēs izstrādājam jaunus robotizētus risinājumus, lai paplašinātu mūsu pakalpojumu klāstu," teic "Aerones" līdzdibinātājs un tehniskais direktors Jānis Putrāms. Piemēram, nesen uzņēmums izlaida iekšējās inspekcijas robotu, kas skenē vēja turbīnu lāpstiņas un sniedz digitālus dubultās inspekcijas datus ar vēl nebijušu detalizētību, kā arī tīrīšanas risinājumu, kas noņem netīrumus un eļļu no turbīnu torņiem un lāpstiņām.

"Aerones" sadarbojas ar deviņiem no desmit pasaulē lielākajiem vēja enerģijas uzņēmumiem. To vidū ir "Siemens Gamesa", "Enel", GE un "Vestas". Šobrīd uzņēmums apkalpo vairāk nekā 3000 vēja turbīnu 17 valstīs Eiropā, Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā. Izmantojot patentētu robotu komplektu, "Aerones" veic turbīnu inspekcijas un apkopi līdz pat sešām reizēm ātrāk un līdz pat 40% rentablāk nekā ar augstkāpēju manuālu darbu.

""Aerones" ir pirmais visaptverošais nozares spēlētājs, atšķirībā no uzņēmumiem, kas izmanto tikai attālo mērīšanu, lai iegūtu datus, vai koncentrējas uz analīzi, "Aerones" automatizē sarežģītas operācijas. Uzņēmums kļūst par "vienas pieturas aģentūru", kas optimizē darbību un palīdz paātrināt atjaunojamās enerģijas izmantošanu, lai sasniegtu nulles neto emisiju līmeni," teic "Future Positive Capital" dibinātāja Sofija Hmiča.

Neskatoties uz nelabvēlīgajiem apstākļiem Covid-19 dēļ, "Aerones" tirdzniecības apjomi 2022. gada 1. ceturksnī, salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, ir pieauguši vairāk nekā desmit reizes.

Tā kā pasaule investē dekarbonizācijā un ilgtspējīgā enerģētikā, vēja enerģija ir rentabls un pieejams vietējais risinājums. Prognozēts, ka turpmāko 30 gadu laikā desmitkāršosies vēja enerģijas tirgus, savukārt 30 miljardu ASV dolāru lielais vēja turbīnu ekspluatācijas un apkopes tirgus pasaulē divkāršosies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!