Foto: Pixabay
Kopā ar citiem Meža nozares Gada balvas "Zelta čiekurs" laureātiem paziņoti arī konkursa "Sakoptākais mežs" uzvarētāji. Ņemot vērā valstī pastāvošos ierobežojumus, šogad netika rīkota svinīgā Meža nozares Gada balvas "Zelta čiekurs" pasniegšana. Balvu svinīga pasniegšana, ja situācijas to ļaus, notiks Meža dienu laikā, taču uzvarētāju vārdi zināmi jau tagad, informē konkursa rīkotāji.

Galveno balvu "Zelta čiekurs" un praktiski pielietojamu motorinstrumentu jaunaudžu kopšanai saņems Rūdolfs un Silvija Paegles, kuri kopīgiem spēkiem apsaimnieko īpašumu "Druvnieki". Lai kopā ar vīru varētu atļauties iegādāties noskatīto īpašumu, Silvija devās meklēt darbu ārzemēs un tur nostrādāja 10 gadus, kamēr mežā un mājās viens pats saimniekoja vīrs ar dēlu. Tagad pa māju un mežu abi saimnieko kopā un lielu uzmanību pievērš tieši jaunaudžu kopšanai. Saimnieks Rūdolfs saimniekojot ne tikai balstās uz savu pieredzi, bet arī regulāri seko līdzi jaunākajai nozares informācijai, pētījumiem un atziņām. Tāpat izmantots arī ES finansējums no dažādiem projektiem.

Galvenajai balvai konkursā "Sakoptākais mežs" bija nominēts arī uzņēmums "PK mežs" un un Rišards Petraškevičs, kuri saņems dāvanu kartes meža stādāmā materiāla iegādei. Kamēr uzņēmums lielu uzmanību savos īpašumos pievērsis ainaviskumam, tikmēr Rišards vispirms sakārtojis infrastruktūru un tikai tad ķēries pie meža darbiem. Sakārtota meliorācija un ceļu tīkls, kas ievērojami uzlabo koku augšanu un piekļūšanas iespējas katram meža nogabalam.

Kā stāsta konkursa komisija, viennozīmīgi var teikt, ka šogad konkursā satikti krietni saimnieki. Kaut gan katrs satiktais dalībnieks savā mežā uzlicis kādu citu uzsvaru, izmantojis citu filozofiju, rūpes par īpašumu bijušas pārliecinošas.

"Domājot par šogad redzētajiem un satiktajiem saimniekiem, atliek tikai noteikt – krietni saimnieki. Mums ir ļoti daudz fantastisku cilvēku – gan meža īpašnieki, gan lauksaimnieki, kuri iegulda milzīgu darbu, lai mūsu valsts attīstītos. Tādēļ, manuprāt, ir svarīgi pateikties viņiem par paveikto darbu un parādīt to arī citiem," norāda Latvijas Meža īpašnieku biedrības (LMĪB) valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks.

Konkursa "Sakoptākais mežs" komisiju pārstāv LMĪB valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks, Meža departamenta Meža stratēģijas un politikas nodaļas vietniece Ilze Silamiķele, Meža pētīšanas stacijas direktors Mārtiņš Līdums, Valsts meža dienesta ģenerāldirektore Aina Stašāne, Latvijas Mazpulku padomes priekšsēdētājas vietniece Ilze Kļava, Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektore Irina Pilvere, Latvijas Pašvaldību savienības padomniece lauku attīstības jautājumos Sniedze Sproģe, AS "Latvijas valsts meži" pārstāvis Tomass Kotovičs, LTV raidījuma "Savai zemītei" veidotāja Daina Bruņiniece, Valsts kultūrkapitāla fonda direktors Edgars Vērpe, kardiologs Andrejs Ērglis un biologs, pētnieks Māris Olte.

Šogad konkursam tika saņemti 13 pieteikumi no Madonas, Bauskas, Valmieras, Saulkrastu, Talsu, Kuldīgas, Ludzas un Limbažu novadiem. No tiem otrajai kārtai tika izvēlēti septiņi meža īpašumi, kurus žūrijas locekļi devās vērtēt klātienē.

Konkursanti tika vērtēti, analizējot meža īpašnieku ieguldījumu produktīvu un noturīgu mežaudžu izveidē, pievēršot uzmanību atjaunošanai, mežizstrādei, kopšanai, meža infrastruktūrai, ainavas elementu plānošanai, zinātniski pamatotu metožu izmantošanai ilgtspējīgā meža apsaimniekošanā. Tāpat tika lūgtas arī vietējās pašvaldības atsauksmes par konkrēto meža īpašumu.

Konkursa mērķis ir apzināt labas mežsaimniecības prakses piemērus privātajos mežos un veicināt ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu. Konkursa organizētājs ir Latvijas Meža īpašnieku biedrība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!