Foto: Shutterstock

Šobrīd rit trešais mēnesis, kopš Latvijas tirdzniecības nozare ir "lokdaunā". Tirdzniecības centra "Domina Shopping" veiktā aptauja liecina, ka lielākā daļa aptaujāto jeb 85% neizprot, kāpēc limitētas ne-pārtikas preces var iegādāties klātienē, bet citas – tikai distancēti.

Vienlaikus 82% aptaujāto esot pauduši vēlmi, ka ir pienācis laiks mīkstināt tirdzniecības ierobežojumus, ļaujot strādāt visiem veikaliem.

Vislielākais atbalsts ir ierobežojumiem, kas saistīti ar ceļošanu un ceļotāju testēšanu (69%), sejas masku lietošanai publiskās iekštelpās (59%), liegumam rīkot publiskus kultūras un izklaides pasākumus (51%). Precīzi puse (50%) aptaujāto izprot arī cilvēku skaita ierobežojumus veikalos un ar tiem saistītos kontroles mehānismus.

Tomēr tikai 6% aptaujāto par samērīgiem un epidemioloģiskai situācijai atbilstošiem uzskata tirgojamo preču klāsta ierobežojumus, daļu preču atļaujot tirgot vien attālināti, liecinot tirdzniecības centra veiktā aptauja. Līdz ar to – 94% jeb gandrīz visi aptaujātie nav mierā ar pastāvošajiem tirdzniecības ierobežojumiem. Ļoti daudzi (67%) neizprotot arī liegumu nodarboties ar sportu iekštelpās un gandrīz tikpat liels cilvēku pulks (63%) nav mierā ar faktu, ka kafejnīcas un restorāni izsniedz ēdienu tikai līdzņemšanai.

Vaicāti par optimālāko risinājumu klātienes veikalu darbībai, kas ļautu iegādāties visu nepieciešamo, vienlaikus neatstājot negatīvu iespaidu uz Covid-19 epidemioloģisko situāciju, aptaujātie pamatā svārstās starp diviem variantiem. Populārākais scenārijs (36%) – cilvēki vēlas, lai visi veikali būtu atvērti ar nosacījumu, ka tie strādā garāku darba laiku, tādējādi laikā izkliedējot pircēju plūsmu veikalos.

Un gandrīz tikpat bieži (33%) cilvēki min variantu – ir jāļauj strādāt visiem veikaliem, bet ar nosacījumu, kas tas notiek tikai darba dienās, šādā veidā mazinot iedzīvotāji vēlmi tajos uzturēties izklaides nolūkos. 13% neiebilstu, ja iepirkšanās klātienē ne-pārtikas preču kategorijām tiktu atvērta ar nosacījumu, ka veikalu apmeklējumu nepieciešams iepriekš pieteikt.

5% respondentu uzskata, ka tirdzniecības ierobežojumiem ir jāpaliek tādiem, kādi tie ir šobrīd, bet 4% ir tendēti domāt pretēji vairuma viedoklim, vēloties vēl stingrākus iepirkšanās ierobežojumus.

"Domina Shopping" pētījums veikts sadarbībā ar "OMD Snapshots" 2021. gada martā, datorizētā veidā aptaujājot 703 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!