Foto: Itar-Tass/Scanpix
Ja Latvija zinātnes jomā nespers nepieciešamos soļus, tad divu līdz trīs gadu laikā mūsu valsts izkritīs no tehnoloģiski inteliģento Eiropas valstu saimes, šodien preses konferencē Eiropas Savienības (ES) mājā sacīja ES zinātnei un inovācijām veltītās Septītās pamatprogrammas Latvijas kontaktpunkta koordinators Arnolds Ūbelis.

Viņš norādīja, ka Latvijai savos zinātnes pētījumos ir jāiesaista arī citu valstu zinātnieki, aicinot uz šejieni lielas zinātnieku grupas un praktizējot ārvalstu pieredzi, kad pētnieku grupā darbojas 20%-30% ārvalstu zinātnieki. Tāpat arī Latvijai nepieciešams racionāli izmantot ES struktūrfondos pieejamo finansējumu, lai piesaistītu ārvalstu zinātniekus vai atgūtu uz ārvalstīm aizplūdušās "smadzenes".

Ūbelis, kurš ir arī Latvijas Universitātes Atomfizikas un spektroskopijas institūta vadošais pētnieks, koordinē septīto pamatprogrammu, kas ir jaunās programmas "Apvārsnis 2020" priekštece.

Eiropas Komisija (EK) šodien iepazīstināja ar pasākumu kopumu pētniecības, inovācijas un konkurētspējas veicināšanai Eiropā - pētniecības un inovāciju komisāre Moire Gēgena-Kvinna paziņoja par 80 miljardu eiro (56 miljardu latu) vērtu ieguldījumu pētniecībā un inovācijā. Par to šodien sīkāku informāciju preses konferencē ES mājā sniedza EK Informācijas sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu ģenerāldirektorāta pārstāvis Pēteris Zilgalvis.

Stratēģisko inovāciju programma Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūtam no programmas "Apvārsnis 2020" saņems finansējumu - 2,8 miljardus eiro (1,97 miljardus latu), bet papildprogrammai mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) konkurētspējas un inovācijas veicināšanai būs papildbudžets - 2,5 miljardi eiro (1,76 miljardi latu).

Iepazīstinot ar programmu "Apvārsnis 2020", pētniecības, inovāciju un zinātnes komisāre Moire Gēgena-Kvinna sacīja: "Mums nepieciešams jauns redzējums par pētniecību un inovācijām Eiropā, ekonomikas vidē, kas piedzīvojusi kardinālas pārmaiņas. "Apvārsnis 2020" tieši stimulē ekonomiku un stiprinās mūsu zinātnes un tehnoloģijas bāzi un rūpniecisko konkurētspēju nākotnē, tiecoties uz viedāku, ilgtspējīgāku un iekļaujošāku sabiedrību."

"Apvārsnis 2020" pirmo reizi apvieno ES pētniecības un inovācijas finansējumu vienotā programmā. Vairāk nekā jebkad iepriekš programma ir vērsta uz to, lai zinātniskus lielatklājumus pārvērstu inovatīvos produktos un pakalpojumos, kas rada uzņēmējdarbības iespējas un uzlabo cilvēku dzīvi. Vienlaikus tā būtiski samazina birokrātiju, vienkāršojot noteikumus un procedūras, lai piesaistītu vairāk augstākā līmeņa pētnieku un plašāku inovatīvu uzņēmumu loku, teiks EK paziņojumā.

"Apvārsnis 2020" līdzekļi būs paredzēti trīs galveno mērķu sasniegšanai. Programma atbalstīs ES kā pasaules līdera zinātnē pozīciju ar īpaši šim nolūkam paredzētu budžetu 24,6 miljardu eiro (17,3 miljardu latu) apmērā, tostarp par 77% palielinot ļoti sekmīgi strādājošās Eiropas Pētniecības padomes (EPP) finansējumu. Tas palīdzēs nodrošināt rūpniecības nozares vadošās pozīcijas inovāciju jomā ar budžetu 17,9 miljardu eiro (12,6 miljardu latu) apmērā. Tas ietver apjomīgu ieguldījumu svarīgākajās tehnoloģijās 13,7 miljardu eiro (9,6 miljardu latu) apmērā, kā arī labāku piekļuvi kapitālam un atbalstu MVU.

Visbeidzot - 31,7 miljardi eiro (22,3 miljardi latu) tiks izmantoti, lai risinātu svarīgas visu Eiropas iedzīvotāju problēmas šādās sešās galvenajās jomās - veselība, demogrāfiskās pārmaiņas un labklājība; pārtikas nodrošinājums, ilgtspējīga lauksaimniecība, jūras zinātniskā un tehniskā pētniecība un bioekonomika; droša, tīra un efektīva enerģija; vides, videi nekaitīgs un integrēts transports; klimata politika, resursefektivitāte un izejmateriāli; visiem atvērta, inovatīva un droša sabiedrība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!