Foto: F64
Šī gada pirmajā ceturksnī valsts budžetā nodokļos iekasēti kopumā 844,6 miljoni latu, kas ir 99,9% no plānotā, portālu "Delfi" informēja Valsts ieņēmumu dienests.

Valsts pamatbudžetā janvārī, februārī un martā iekasēti 397,2 miljoni latu, kas nozīmē pat plāna pārpildīšanu – 103,5%. Tiesa, tas ir par 61,7 miljoniem mazāk kā pērn gada pirmajos trīs mēnešos.

Dienests atzīst, ka salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmajiem trim mēnešiem, šogad visi nodokļu ieņēmumi ir sarukuši. Ieņēmumi no UIN šī gada pirmajā ceturksnī ir 38,5 miljoni latu jeb 116,5% no plāna, taču mazāki nekā pērn, kad tie bija 80,2 miljoni latu.
Pagājušajā gadā uzņēmumu peļņa turpināja samazināties, tādēļ samazinājušies arī aprēķinātie uzņēmumu ienākuma nodokļa avansa maksājumi 2010.gadam, kas attiecīgi ietekmējuši uzņēmumu ienākuma nodokļa apjomu šī gada pirmajā ceturksnī.

Ņemot vērā, ka uzņēmumu peļņa sarukusi, avansā samaksātā uzņēmumu ienākuma nodokļa summa pārsniegusi faktiski maksājamo nodokļa apmēru, līdz ar to uzņēmumi vērsās VID, lūdzot atmaksāt avansā pārmaksu vai novirzīt to citu maksājumu segšanai. Tādējādi šī gada pirmajā ceturksnī VID uzņēmumiem atmaksājis avansā pārmaksāto uzņēmumu ienākumu nodokli 17,2 miljonu latu apmērā, kas ir divas reizes vairāk nekā pērn tādā pašā laika periodā.

Pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumu plāns šī gada pirmajā ceturksnī izpildīts 120,4% apmērā, nodrošinot 196,1 miljonu latu ieņēmumus. Salīdzinot ar pērnā gada pirmo ceturksni, pievienotās vērtības nodoklis ir iekasēts par 20,5 miljoniem jeb 9,5% mazāk. Pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumu samazinājums pret pagājušā gada pirmo ceturksni skaidrojams ar kopējās darījumu vērtības samazinājumu par 20,6%.

Savukārt akcīzes nodoklis šī gada pirmajā ceturksnī iekasēts 106,7 miljonu latu apmērā jeb 92,4% no plāna. Salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu, akcīzes nodokļa ieņēmumi samazinājušies par 19,8 miljoniem latu. VID norāda, ka to ietekmēja patēriņa samazinājums, piemēram, alkoholisko dzērienu realizācijas apjoms šī gada pirmajos divos mēnešos samazinājies par 26%, naftas produkti patēriņam kopumā realizēti par 2% mazāk nekā 2009.gada pirmajos divos mēnešos, savukārt degvielas realizācija mazumtirdzniecībā samazinājusies par 10%, bet brīvā apgrozījumā patēriņam Latvijā nodoto cigarešu apjoms 2010.gada pirmajos divos mēnešos samazinājies par 55%.

Valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas šī gada pirmajā ceturksnī iekasētas 271 miljona latu apmērā jeb 99,2% no plāna, savukārt iedzīvotāju ienākuma nodoklis pirmajā ceturksnī iekasēts 174,5 miljonu latu apmērā - 93,9% no plāna.

Valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa apjoma samazinājumu šajā periodā ietekmēja gan darba ņēmēju skaita samazinājums, gan arī darbinieku ienākumu apjoma samazinājums. Pēc VID rīcībā esošās informācijas, 2010.gada februārī darba ņēmēju skaits, par kuriem veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, salīdzinājumā ar 2009.gada februāri, samazinājies par 17,1%, savukārt darbinieku ienākumi saskaņā ar darba devēju iesniegtajiem ziņojumiem 2010.gada februārī, salīdzinot ar 2009.gada februāri, samazinājušies par 26,2%.

Dabas resursu nodoklis šī gada pirmajā ceturksnī iekasēts 1,9 miljonu latu apjomā - 81% no plāna, un par 0,5 miljoniem latu mazāk nekā pagājušajā gada sākumā. Dabas resursu nodokļa ieņēmumu samazinājumu ietekmējis arī pirmo reizi reģistrēto transportlīdzekļu skaita samazinājums – pēc Ceļu satiksmes drošības direkcijas datiem 2010.gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu, pirmo reizi reģistrēto transportlīdzekļu skaits samazinājies par 12,5%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!