Foto: LETA
Pirmdien, 1. martā, likvidētas 242 ārvalstu komersantu filiāles. Neviena no tām nebija sniegusi informāciju par saviem patiesajiem labuma guvējiem, vēsta "Lursoft" Klientu portfelis.

Visa februāra laikā likvidēts ievērojami mazāks skaits ārvalstu komersantu filiāļu nekā pirmdien vienas dienas laikā. "Lursoft" izpētījis, ka pagājušā mēneša laikā likvidētas vien piecas ārvalstu komersantu filiāles.

1. martā likvidēto ārvalstu komersantu filiāļu vidū ir gan "UAB Headex" Latvijas filiāle, "Velvet Finance UAB" Latvijas filiāle, "Munich Wealth GmbH" Latvijas filiāles u.c. filiāles no dažādām nozarēm.

Jau vēstīts, ka līdz šā gada 1. janvārim Latvijā reģistrētajām ārvalstu komersantu filiālēm un pārstāvniecībām bija jāatklāj savi patiesie labuma guvēji, pretējā gadījumā tās var tikt izslēgtas no reģistra. Mēnesi līdz dienai, kad visām ārvalstu komersantu filiālēm bija jāatklāj savus patiesos labuma guvējus, to bija izdarījuši tikai 10%, norāda "Lursoft".

Šā gada februāra sākumā Uzņēmumu reģistrs (UR) ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) atbalstu identificēja aptuveni 200 aktīvas ārvalstu komersanta filiāles (ĀKF) un pārstāvniecības (ĀKP), kā arī ārvalsts organizāciju pārstāvniecības (ĀOP), kuras joprojām nav atklājušas patiesos labuma guvējus (PLG), bet kurās identificēti darbinieki.

Ārvalsts juridiskās personas vai juridiskā veidojuma, kas Latvijā reģistrē filiāli vai pārstāvniecību, PLG bija jāatklāj periodā no 2020. gada 1. jūlija līdz 2021. gada 1. janvārim. Tās likumdevējs bija noteicis kā pēdējās PLG atklāšanā, ņemot vērā to nelielo skaitu – nepilni 1800 no kopumā vairāk kā 200 000 UR reģistros reģistrētiem aktīviem tiesību subjektiem, uzņēmumiem un organizācijām, kā arī to salīdzinoši nelielos līdzekļu legalizācijas riskus, kas analizēti Nacionālajā risku novērtēšanas ziņojumā.

Reģistrā atzina, ka diemžēl ĀKF, ĀKP un ĀOP savus PLG ir atklājušas kūtri. Līdz šī gada sākumam to bija izdarījuši vien nepilni 24% filiāļu un pārstāvniecību. Tāpēc UR atbilstoši Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma pārejas noteikumu 47. un 48. punktā noteiktajam uzsācis ĀKF, ĀKP un ĀOP izslēgšanu no reģistriem.

UR vērsa uzmanību, ka komersantiem (piemēram, SIA) Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā un Komerclikumā ietvertais regulējums paredz salīdzinoši garu vienkāršotās likvidācijas procesu ar vairākiem soļiem (brīdinājuma nosūtīšanu, darbības izbeigšanu, visbeidzot izslēgšanu no komercreģistra). Savukārt ārvalsts subjektu filiāļu un pārstāvniecību valsts iniciētā likvidācija ir krietni ātrāka – saskaņā ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma pārejas noteikumu 47. un 48. punktu tā notiek bez speciāliem brīdinājumiem jeb "ar vienu klikšķi".

Ņemot vērā gada nogalē medijos izskanējušu informāciju, ka daudzas PLG neatklājušās ĀKF, ĀKP un ĀOP ir saimnieciski aktīvas, tostarp tajās ir algoti darbinieki, janvārī UR lūdza VID papildu informāciju, lai identificētu saimnieciski aktīvos un neaktīvos subjektus, kurus varētu izslēgt nekavējoties.

Grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā tika pieņemti 2018. gada jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!