Foto: stock.xchng
Latvijā pirmo reizi kopš 1991. gada, kad sākts apkopot datus par patēriņa cenu izmaiņām, ir reģistrēta gada deflācija – oktobrī attiecībā pret iepriekšējo gada oktobri tā bijusi 0,9%, portālu "Delfi" informēja Centrālajā statistikas pārvaldē.

Oktobris ir bijis jau 17. mēnesis pēc kārtas, kad patēriņu cenu kāpums ir mazinājies. Tomēr, ja līdz šim tas izpaudās, kā arvien mazāks inflācijas kāpums, tad oktobrī pirmo reizi gada mēroga konstatēta deflācija.

Vēl septembrī gada inflācija bija 0,5%, augustā – 1,8%, jūlijā – 2,5%. Savukārt savu augstāko līmeni inflācija sasniedza 2008. gada maijā, kad gada mērogā tā sasniedza 17,9%.

Vidējais patēriņa cenu līmenis oktobrī, salīdzinot ar septembri, samazinājās par 0,2%. Precēm vidējais cenu līmenis nemainījās, bet pakalpojumiem - saruka par 0,7%.

Savukārt, šī gada oktobrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada oktobri, patēriņa cenas samazinājušās par 0,9%. Precēm cenas sarukušas par 1,5%, bet pakalpojumiem - pieaugušas par 0,9%.

Centrālā statistikas pārvalde atzīmē, ka kopš regulāras patēriņa cenu indeksa aprēķināšanas uzsākšanas 1991.gadā, patēriņa cenu 12 mēnešu pieauguma temps pirmo reizi ir kļuvis negatīvs.

Visnozīmīgāk pēdējo 12 mēnešu laikā cenas kritušās pārtikas produktiem, īpaši dārzeņiem, augļiem, piena produktiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumiem, īres maksai, gāzei, siltumenerģijai, apģērbam, apaviem, mēbelēm, automašīnām, TV, audio, video tehnikai un apdrošināšanas pakalpojumiem. Vienlaicīgi cenas nozīmīgi pieaugušas veselības grupā, īpaši slimnīcu, ģimenes ārstu un speciālistu pakalpojumiem, medikamentiem, personīgās aprūpes precēm, alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem, laikrakstiem, ūdensapgādei un kanalizācijai.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām oktobrī bija cenu kritumam degvielai, siltumenerģijai un ceļojumiem, kā arī cenu kāpumam dārzeņiem, apaviem un apģērbam.

Degvielai cenas samazinājās par 2,1%, tai skaitā benzīnam par 2,7%. Turpināja kristies siltumenerģijas cenas - oktobrī tā kļuva vidēji par 1,7% lētāka. Cenas samazinājās tūrisma pakalpojumiem (-6,2%), galvenokārt aviotūrēm.

Sezonas ietekmē par 15,4% cenas pieauga svaigiem dārzeņiem, savukārt, noslēdzoties akcijām, dārgāka kļuva maize, konservēti dārzeņi, siers un kafija. Cenas samazinājās gaļai un gaļas izstrādājumiem (-0,8%), pienam un piena produktiem (-0,5%), zivīm un zivju izstrādājumiem (-0,6%), olām (-1,1%), kartupeļiem (-8,2%), cukuram un saldumiem (-0,4%), augu eļļai un taukiem (-0,5%), kā arī alkoholiskajiem dzērieniem (-0,5%).

Akciju ietekmē lētākas kļuva jaunās automašīnas un to rezerves daļas, kā arī velosipēdi. Cenas kritās mobilajiem tālruņiem, sporta un atpūtas piederumiem, mājdzīvnieku barībai, personīgās aprūpes precēm un aviobiļetēm. Lētāka kļuva transportlīdzekļu apkope un remonts, autovadītāju kursi, ēdināšanas, viesnīcu un personīgās aprūpes iestāžu pakalpojumi, kā arī samazinājās maksa par autostāvvietām.

Turpinājās sezonas cenu kāpums apaviem (+3%) un apģērbam (+0,9%). Noslēdzoties akcijām, cenas pieauga īslaicīgas lietošanas mājsaimniecības precēm (+2,3%), pārsvarā mazgāšanas un tīrīšanas līdzekļiem, kā arī mēbelēm un grīdsegumiem (+1,4%). Dārgāki kļuva farmaceitiskie produkti, rotaļlietas un ziedi. Sadārdzinājās atpūtas, sporta un kultūras pakalpojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!