Lai gan Satiksmes ministrija (SM) uzsvērusi, ka potenciālais nacionālās aviokompānijas "airBaltic" investors vēl tikai tiek vērtēts, šis vācu finansists pērnā gada nogalē un šī gada jūlijā Latvijā dibinājis trīs uzņēmumus.

Kā liecina "Lursoft" datu bāzes informācija, Ralfs Dīters Montāgs-Girmess pērnā gada decembrī dibinājis uzņēmumus "Aircraft Leasing 1", bet šī gada jūlijā - "Aircraft Leasing 2" un "Aircraft Leasing 3".

Otrdien LTV raidījumā "1 pret 1" "airBaltic" prezidents Martins Gauss neapstiprināja to, ka uzmeklētais investors ir Montāgs-Girmess, vairākkārt uzsverot, ka nevar izpaust iespējamā darījuma detaļas un būšot gatavs tās komentēt, kad tas būs noslēdzies.

Arī to, vai "airBaltic" grasās no Montāga-Girmesa iegādāties Krievijā ražotās lidmašīnas "Sukhoi Superjet", viņš neapstiprināja, vien ļaujot noprast, ka lidsabiedrība ir gatava izskatīt visas iespējas.

Žurnālists Gundars Rēders norādīja, ka savulaik Montāgs-Girmess pārdevis "Sukhoi Superjet" arī iepriekšējai Gausa vadītajai kompānijai "Malev".

Gauss apstiprināja, ka tika parakstīts nodomu protokols par "Superjet" piegādi uzņēmumam "Malev". Viņš gan uzsvēra, ka slēdzis arī citus lidmašīnu piegādes līgumus par citu ražotāju lidaparātiem, strādājot "British Airways" un "airBaltic". "Malev" un "Sukhoi Superjet" darījums gan izgāzās.

Raidījuma vadītājs atgādina, ka "Sukhoi" Krievijā ražo arī militāras lidmašīnas, tādēļ sadarbība ar investoru, kas saistīts ar šo uzņēmumu, ir nopietns ģeopolitiskas jautājums.

"Mēs - līdzīgi kā citas aviokompānijas - uzskatām: ja lidmašīna ir sertificēta un tai ir atļauts lidot Eiropā, ja tā ir droša un ja tas ir ekonomiski izdevīgi, tad mēs jebkuru pasaules tirgū pārdotu lidmašīnu izskatīsim," skaidroja Gauss, uzsverot, ka lēmumu nepieņem tikai lidsabiedrība, bet arī tās akcionāri.

Žurnālists, atsaucoties uz savā rīcībā esošu informāciju, apgalvoja, ka "Aircraft Leasing 1" noslēgusi līgumu ar "airBaltic". Gauss šo informāciju nenoliedza, bet skaidroja "Sukhoi Superjet" priekšrocības.

Par to, ka investora pārstāvētais līzinga uzņēmums "Ilyushin Finance" atrodas Eiropas Savienības pret Krieviju ieviesto sankciju sarakstos, Gauss sacīja, ka viņš neko nav zinājis. Ar šo uzņēmumu "airBaltic" jau ir sadarbība saistībā ar jaunu "Bombardier" lidmašīnu piegādi.

Kā vēstīts, valdība pagājušajā nedēļā nolēma pārtraukt līgumu ar konsultāciju uzņēmumu "Prudentia", kas strādāja "airBaltic" investora piesaistē. Šāds lēmums nāca pēc tam, kad "Prudentia" paziņoja par investora atrašanu un drīzu darījuma slēgšanu.

Drīz pēc tam gan atklātībā nāca ziņas, ka ar atrasto investoru saistīti drošības riski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!