Foto: Publicitātes foto
Līdzīgi kā augstākās klases jeb "premium" privātmāju tirgū, arī šīs kategorijas apbūvējamās zemes tirgus šogad sešos mēnešos ir koncentrējies Jūrmalā, kur veikti teju visi šī perioda zemes iegādes darījumi. Kūrortpilsētā nopirkti pieci zemesgabali par kopējo summu 3,8 miljoni eiro, liecina "Baltic Sotheby's International Realty" veiktais pētījums.

Šogad pusgadā trīs pārskata reģionos fiksēti seši "premium" apbūvējamās zemes darījumi par kopējo summu 4,18 miljoni eiro, no kuriem pieci bijuši Jūrmalā un viens – Pierīgā par 350 000 eiro. Rīgā šogad nav ticis iegādāts neviens apbūvējamās zemes īpašums šajā kategorijā. 2020. gada sešos mēnešos zemes un privātmāju darījumi kopā veidojuši ceturto daļu no kopējā Latvijas "premium" īpašumu tirgus.

"Baltic Sotheby's International Realty" līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Vestards Rozenbergs norāda, ka 2020. gada sešu mēnešu "premium" apbūves zemes statistika ir salīdzināma ar, piemēram, 2015., 2016. gadu, kad sešu mēnešu periodā bija novērojama līdzīga aktivitāte (tad tika iegādāti septiņi un astoņi zemes gabali), lai gan šogad nopirktie seši zemesgabali to vērtības ziņā teju divkārt pārsniedz minēto divu gadu laikā sasniegto darījumu apgrozījumu. Lai gan šogad iegādāts par deviņiem zemes gabaliem mazāk nekā pērn attiecīgā laika posmā, kopējais zemes iegādes darījumu apgrozījums šogad ir bijis viens no augstākajiem astoņu gadu laikā un vidējā zemes darījuma vērtībā Jūrmalā ir sasniegusi 760 000 eiro.

No tā var secināt, ka pastāv pieprasījums pēc augstvērtīgiem zemes gabaliem, kas paredzēti gan privātai apbūvei, gan dzīvokļu ēku attīstībai. Jūrmalā klientu pieprasījums pēc zemes gabaliem privātmāju apbūvei būtībā pārsniedz piedāvājumu, un zemes gabala cena Jūrmalā pirmajā līnijā pie jūras var pārsniegt 500 eiro par kvadrātmetru. Attiecīgi zemes gabala cena attīstības projektiem var būt vēl augstāka un tiek noteikta vadoties no vietas specifikas un iespējamās apbūves rādītājiem. Motivācija iegādāties zemes gabalus ārpus Rīgas, visticamāk, saglabāsies arī paredzamā nākotnē, ņemot vērā šogad piedzīvoto – attālināto darbu, izolāciju un daudzu procesu digitalizāciju.

"Baltic Sotheby's International Realty" līdzīpašniece un valdes locekle Ilze Mazurenko skaidro, ka "premium" apbūves zemi pērk vai nu pašu vajadzībām, ieguldot brīvos līdzekļus kā investīciju objektā, vai arī, lai izveidotu savai gaumei un vajadzībām atbilstošu savrupnamu, vai arī augstākās klases privāto mājokļu projektu attīstīšanai.

"Pandēmijas laikā novērojām, ka vairāk interesējās par jau gataviem mājokļiem, kur uzreiz bija iespēja dzīvot un izpildīt izolācijas prasības augsta komforta apstākļos, jo jāņem vērā, ka sava mājokļa celtniecība uz tikko iegādātas zemes ir diezgan laika un citu resursu ietilpīgs process," teic Mazurenko.

Tomēr viens no pieciem Jūrmalā iegādātajiem zemes gabaliem ir bijis diezgan iespaidīgs darījuma vērtības ziņā: Dzintaru prospektā (pilsētas centrs) nopirkta zeme vairāk nekā 3 000 m² platībā par 2,9 miljoniem eiro. Pārējie zemesgabali Jūrmalā iegādāti Slokā (šis ir apjomīgākais pirkums – iegādāti 12 597 m² zemes), kā arī Asaros un divi zemes gabali Vaivaros. Pierīgā (Baltezerā) notikušais darījums arī bijis diezgan iespaidīgs: iegādāta 6000 m² zeme par pēdējo astoņu gadu laikā augstāko cenu – 349 tūkstoši eiro, un tas ievērojami pārsniedz citu gadu darījumus Pierīgā, kad bija iegādāti vairāk zemesgabalu par daudz zemāku vidējo cenu.

Tas, ka interese arī šādos sarežģītos apstākļos, kādus piedzīvojām pavasarī, nemazina interesi par augstvērtīgu zemes gabalu iegādi, apliecina, ka īpašums labā vietā savu aktualitāti nezaudēs.

Nekustamo īpašumu uzņēmuma "Baltic Sotheby's International Realty" pētījums par darījumu aktivitāti 2020. gada pirmajā pusgadā veikts trijos reģionos un trijos "premium" īpašumu tirgus segmentos: dzīvokļi, privātmājas un apbūves zeme Rīgā, Jūrmalā un Pierīgā. Datu apkopojumā pētīta informācija par dzīvokļiem un apbūvējamo zemi vērtībā virs 150 000 eiro un privātmājām, kas maksājušas dārgāk nekā 350 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!