Foto: F64
Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) atzīst, ka tam nav nepieciešamo pilnvaru un instrumentu, lai kontrolētu to lombardu jeb nelegālo uzņēmumu darbību, kuri nav saņēmuši licences, bet piedāvā kredīta izsniegšanu pret kustamas mantas ķīlu.

PTAC Komunikāciju un patērētāju daļas vadītāja Sanita Gertmane informēja, ka pašlaik PTAC ir licencējis 12 lombardus, kas nodarbojas ar kredīta izsniegšanu pret kustamas mantas ķīlu un centra funkcija ir licenču piešķiršana nebanku kredītu devējiem, to skaitā arī lombardiem, kā arī licenču turētāju darbības uzraudzīšana.

Pirmreizējā maksa par licenci nebanku kreditētājiem ir 50 000 latu, bet ikgadējā - 10 000 latu.

Attiecībā uz "lombardu" vai to uzņēmumu darbību, kas piedāvā pakalpojumus, kas pēc būtības līdzīgi lombardiem, bet licenci nav saņēmuši, tieši policijai ir nepieciešamās pilnvaras un instrumenti, lai apkarotu nelegālā biznesa darboņus, uzsvēra PTAC pārstāve.

Viņa atzina, ka PTAC nav ne pilnvaru, ne ekspertu, ne arī reģionālā pārklājuma, kas ietvertu arī kriminālās izmeklēšanas tiesības, kas ir policijai.

Tomēr, neskatoties uz augstākminēto kompetences un resursu problemātiku, PTAC iespēju robežās arī iesaistīsies pārbaužu veikšanā.

"TV3" raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka valdība pērn nolēma sakārtot lombardu biznesu, pieņemot jaunus noteikumus, kuri lombardu darbam prasa licenci. To izņēmuši 12 lombardi, bet pārējie turpina darboties ekonomikas pelēkajā zonā. Līdz ar to valdības vēlme sakārtot lombardu tirgu radījusi pretēju efektu - vēl lielāku nekārtību, secināja raidījums.

Televīzija arī vēstīja, ka PTAC, kura kontrolē atrodas lombardi, atteicās kopā ar "Nekā personīga" veikt pārbaudi vienā no lombardiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!