Foto: F64
Pusei valsts fondēto pensiju shēmas ieguldījumu plānu ienesīgums septembra beigās gada laikā bija negatīvs, liecina manapensija.lv publiskotā informācija.

Tostarp aktīvo ieguldījumu plānu, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 50%, ienesīgums 2020. gada septembra beigās bija no -17,33% līdz 3,17%, bet aktīvo ieguldījumu plānu, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 75%, ienesīgums bija no -1,56% līdz 5,63%. Vienlaikus sabalansēto ieguldījumu plānu ienesīgums gada laikā bija no -10,15% līdz 0,46%, bet konservatīvo ieguldījumu plānu ienesīgums bija no -4,88% līdz 1,54%.

No deviņiem aktīvajiem ieguldījumu plāniem, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 50%, negatīvs ienesīgums bija sešiem plāniem, tostarp lielāko negatīvo ienesīgumu gada laikā uzrāda ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "PNB Asset Management" pārvaldītais ieguldījumu plāns "Gauja", kura ienesīgums bija -17,33%. Seko "SEB Investment Management" pārvaldītie pensiju plāni "SEB Eiropas plāns" un "SEB aktīvais plāns", kuru ienesīgums bija attiecīgi -1,87% un -0,78%.

Savukārt lielākais ienesīgums bija "ABLV Asset Management" pārvaldītajam "ABLV aktīvajam ieguldījumu plānam", kura ienesīgums bija 3,17%. Seko "CBL Asset Management" pārvaldītais ieguldījumu plāns "CBL aktīvais ieguldījumu plāns", kura ienesīgums bija 1,67%, un ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "Indexo" pārvaldītais ieguldījumu plāns "Indexo izaugsme 47-57", kura ienesīgums bija 1,42%.

Joprojām populārākais no aktīvajiem ieguldījumu plāniem, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 50%, bija "Swedbank ieguldījumu pārvaldes sabiedrības" ieguldījumu plāns "Dinamika", kuram bija 347 077 dalībnieki (gada sākumā - 381 839 dalībnieki). Septembra beigās minētā ieguldījuma plāna ienesīgums gada laikā bija -0,28%. Otrs populārākais bija "SEB Investment Management" pārvaldītais "SEB aktīvais plāns", kuram bija pievienojušies 119 807 dalībnieki (128 058 dalībnieki), bet trešais populārākais ieguldījumu plāns, kuram pievienojies 115 131 dalībnieks (120 635 dalībnieki), bija "CBL Asset Management" pārvaldītais ieguldījumu plāns "CBL aktīvais ieguldījumu plāns".

Vienlaikus no desmit aktīvajiem ieguldījumu plāniem, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 75%, negatīvs ienesīgums bija tikai vienam plānam - "SEB Investment Management" pārvaldītajam pensiju plānam "SEB dinamiskais plāns", proti, -1,56%.

Savukārt lielākais ienesīgums no aktīvajiem ieguldījumu plāniem, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 75%, bija "CBL Asset Management" pārvaldītajam ieguldījumu plānam "CBL ilgtspējīgu iespēju ieguldījumu plāns", proti, 5,63%. Seko "CBL Asset Management" pārvaldītais ieguldījumu plāns "CBL dzīves cikla plāns "Millennials"", kura ienesīgums bija 5,32%, un "SEB Investment Management" pārvaldītais pensiju plāns "SEB indeksu plāns", kura ienesīgums bija 2,21%.

Visvairāk dalībnieku no aktīvajiem ieguldījumu plāniem, kuru ieguldījumu īpatsvars akcijās var būt līdz 75%, septembra beigās bija "Swedbank ieguldījumu pārvaldes sabiedrības" ieguldījumu plānam "1990+" - 47 973 dalībnieki (gada sākumā 28 675 dalībnieki), seko "Indexo" pensiju plāns "Indexo jauda 16-50" - 30 402 dalībnieki (21 983 dalībnieki) un "SEB Investment Management" pārvaldītais pensiju plāns "SEB dinamiskais plāns" - 26 017 dalībnieki (21 883 dalībnieki).

No astoņiem konservatīvajiem ieguldījumu plāniem negatīvs ienesīgums bija pieciem, tostarp lielākais negatīvais ienesīgums gada laikā bija "PNB Asset Management" pārvaldītajam ieguldījumu plānam "Daugava", kura ienesīgums bija -4,88%. Savukārt lielākais ienesīgums gada laikā bija CBL Asset Management" pārvaldītajam ieguldījumu plānam "CBL universālais ieguldījumu plāns", proti, 1,54%.

"Swedbank ieguldījumu pārvaldes sabiedrības" pārvaldītais ieguldījumu plāns "Stabilitāte" joprojām ir populārākais konservatīvais ieguldījumu plāns - tam septembra beigās bija pievienojušies 108 188 dalībnieki (gada sākumā 113 328 dalībnieki).

Savukārt starp četriem sabalansētajiem ieguldījumu plāniem negatīvs ienesīgums bija trim, tostarp lielākais negatīvais ienesīgums gada laikā bija "PNB Asset Management" pārvaldītajam ieguldījumu plānam "Venta", kura ienesīgums bija -10,15%, bet pozitīvs ienesīgums bija tikai ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "INVL Asset Management" ieguldījumu plānam "INVL komforts 53+", proti, 0,46%.

Latvijā ir izveidota triju līmeņu pensiju sistēma. Pirmā līmeņa pensijas maksā tagadējiem pensionāriem no budžetā iekasētajiem sociālajiem maksājumiem. Otrais jeb fondēto pensiju līmenis paredz, ka daļa no strādājošo sociālajām iemaksām tiek ieguldīta finanšu sektorā. Savukārt trešajā līmenī darbojas privātie pensiju fondi, kuros līdzekļus var iemaksāt brīvprātīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!