Foto: AFI
Janvārī pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieņēmumi gandrīz par ceturtdaļu pārsniedza plānu, un, par spīti mazākiem iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumiem un citu nodokļu ieņēmumu atpalikšanai no plānotā, janvārī budžetā kopumā iekasēti 99,6% no iecerētajiem līdzekļiem.

Kopsummā pagājušajā mēnesī valsts budžetā ieņemti 302,2 miljoni latu. Finanšu ministrs Einars Repše (JL) norāda, ka, "neskatoties uz nodokļu politikas izmaiņām, kā arī to, ka janvāris vienmēr ir bijis mēnesis, kad iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir ticis iekasēts mazāk nekā citos mēnešos – ieņēmumu plāns ir izpildīts. Nodokļu izpildes rādītāji liecina, ka valsts ekonomiskā situācija stabilizējas, taču mums visiem kopīgiem spēkiem arī turpmāk ir jāveicina mūsu tautsaimniecības atjaunošanos."

Uzņēmuma ienākuma nodoklis iekasēts 13,69 miljonu latu apmērā jeb par 9,5% vairāk nekā plānots. Pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi sasniedza 76 miljonus latu jeb par 24,9% vairāk.

Savukārt akcīzes nodokļa ieņēmumi janvārī bija par 1% lielāki nekā plānos, sasniedzot 39,12 miljonus latu. Tai skaitā alkohola akcīzes ieņēmumi pārsnieguši plānu par 2%, alus akcīzes – par 7,3%, pārējām akcīzes precēm – par 26%. Tai pat laikā tabakas izstrādājumu akcīzes ieņēmumi atpalikuši no plāna par 10%.

Tāpat vieglo automobiļu un motociklu nodoklī iekasēts 1,038 miljoni latu, kas ir par 67% mazāk nekā plānots.

Tāpat par 66% no plānotā atpaliek muitas nodokļa ieņēmumi. Finanšu ministrija skaidro, ka kopš 2009. gada 1. decembra spēkā ir jauni noteikumi par atļauju īpašā pievienotās vērtības nodokļa režīma piemērošanai preču importa darījumos, tāpēc janvārī bija muitas nodokļa neizpilde. Jaunie noteikumi paredz, ka VID piešķir speciālu atļauju ar nodokli apliekamajai personai, izlaižot preces brīvā apgrozījumā, nodokli nemaksāt attiecīgo preču importēšanas brīdī, bet norādīt to nodokļa deklarācijā kā aprēķināto nodokli, tādējādi tas netiek iekasēts uz robežas, bet jau iekšzemē.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) izpilde no plāna atpaliek par aptuveni 10%, sasniedzot 51,18 miljonus latu. Par šo nodokli uztraucās pašvaldības, jo lielākā daļa no tā nonāk pašvaldību budžetos un ir pilsētu un novadu galvenais ieņēmumu avots.

FM skaidro, ka daudzi darba devēji izmaksāja algas un arī samaksāja IIN nodokli par 2009. gada decembri jau decembrī, savukārt sociālo nodokli ir samaksājuši janvārī. Tāpēc janvārī vienmēr IIN tiek iekasēts mazāk kā citos mēnešos, savukārt decembra izpilde vienmēr ir bijusi lielāka. Objektīvi secinājumus par IIN prognozes izpildi būs iespējams izdarīt tikai pēc pirmā ceturkšņa izpildes izvērtēšanas.

Taču FM jau ir iesniegusi valdībai priekšlikumu saskaņā ar iepriekš panākto vienošanos ar pašvaldībām, kompensēt IIN nodokļu ieņēmumu samazinājumu, kam būs nepieciešami 9,6 miljoni latu. Kompensāciju pašvaldībām izmaksās no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, pirms tam saņemot Saeimas Budžeta un finanšu komisijas akceptu apropriācijas palielināšanai.

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Andris Jaunsleinis jau pateicās Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim un Finanšu ministrijai (FM) par operatīvo rīcību, reaģējot uz LPS vēstuli, kurā LPS aicināja pēc iespējas ātrāk izmaksāt pašvaldībām kompensāciju sakarā ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa janvāra plāna neizpildi

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!