Foto: LETA
Ja Latvija nebūs pretimnākoša, kritušās Krājbankas bijušie īpašnieki, Antonovu ģimene, saglabā iespējas ar ofšoru palīdzību piedzīt no nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" 50 miljonus eiro, svētdien ziņoja TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Šāds secinājums radies no Aleksandra Antonova izteikumiem, kurš bija ieradies Rīgā, lai tiktos ar Latvijas varasiestādēm un mēģinātu risināt Krājbankas tālāko likteni.

Antonovu ģimene kā "burkānu" Latvijai piedāvā specifiskās zināšanas un sakarus, savukārt pātaga esot izsniegtais kredīts "airBaltic",vēsta raidījums. Kāds Antonova ofšors ir aizdevis 50 miljonus eiro Bertolda Flika "Baltijas Aviācijas sistēmām". Saskaņā ar vienošanos, tā ieguldīja šo naudu "airBaltic, tādēļ ofšoram ir iespēja to no lidsabiedrības atprasīt.

"Tā manā izpratnē ir svarīgākā lieta. Jo, ja mēs neatrisinām šo jautājumu, tad "airBaltic" teorētiski varētu draudēt sarežģītas attiecības ar nezināmiem kreditoriem," skaidro viens no neformālajiem sarunu vedējiem, "Lattelecom" padomes priekšsēdētājs Gatis Kokins.

Antonovi noveļ vainu uz Latvijas oligarhiem, kas banku ievilkuši "airBaltic" kreditēšanā. "Nekā personīga" secinājis, ka Ainārs Šlesers bijis tas, kas draudējis: ja banka nedos kredītu "airBaltic", Satiksmes ministrijas uzņēmumi izņems noguldījumus no Krājbankas.

Uz raidījuma jautājumu, kas bija cilvēks, kas piedraudēja izņemt noguldījumus, Aleksandrs Antonovs atbildēja: "Drīkst es nenosaukšu uzvārdu, bet šis cilvēks bija Latvijas redzamāko cilvēku trijotnē." Vaicāts, vai tas bija Aivars Lembergs vai Andris Šķēle, viņš abas reizes attrauca "nē", bet pēc tam piebilda, ka negrib nosaukt uzvārdus.

Šobrīd Antonovi uzticas citiem cilvēkiem – Bislanam Abdulmuslimovam un Kokinam, kuru "Vienotība" gandrīz izslēdza no savām rindām par to, ka, organizējot slepenas sarunas, viņš esot apkaunojis partiju, vēsta raidījums.

Par to, vai Kokina un Abdulmuslimova tikšanās ar Antonoviem neapdraud valsts drošību, šonedēļ sprieda arī Valsts prezidenta vadītajā Nacionālās drošības padomē, vēsta raidījums.

Savukārt Krājbankas lietā par naudas piesavināšanos aizdomās turētais Vladimirs Antonovs, ar kuru Londonā tikās Kokins, intervijā raidījumam apgalvoja, ka detalizēti netika spriests ne par Krājbankas sanāciju, ne par to, kas jādara ar "airBaltic".

"Neviens nav teicis, ka Antonovs tiesāsies ar Latviju, jo "airBaltic" akcijas pārdotas par pārāk zemu cenu. Tie ir murgi," par publiski izskanējušo versiju izteicās Antonovs.

Jau ziņots, ka Aleksandrs Antonovs iepriekš klāstījis, ka problēmas Latvijas Krājbankā radās lidsabiedrības "airBaltic" attīstībai ņemto lielo kredītu dēļ.

Jau vēstīts, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 21.novembrī nolēma apturēt "Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Krājbanku".

Lietuvas valdība nacionalizējusi 100% "Krājbankas" lielākās īpašnieces ‒ bankas "Snoras" ‒ akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā. Savukārt 24.novembrī Lietuvas centrālās bankas valde atzina banku "Snoras" par maksātnespējīgu un nolēma vērsties tiesā ar prasību atzīt to par bankrotējušu.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!