Foto: LETA

Abpusēji vienojoties, 2021. gada 18.augustā parakstīts pirkuma līgums par zemes vienības un uz tās esošās daudzstāvu autostāvvietas iegūšanu projekta "Rail Baltica" ietvaros esošo būvju izbūvei vietā, kur šobrīd atrodas arī tirdzniecības centrs "Titāniks", informē "Eiropas Dzelzceļa līnijas".

Puses vienojušās, ka atlīdzība ir 8 282 000 eiro, kas atbilst nekustamā īpašuma tirgus vērtībai. Noteikto taisnīgo atlīdzību apstiprināja Satiksmes ministrija un Ministru kabinets ar 2021.gada 7.jūlija rīkojumu Nr. 485 "Par nekustamā īpašuma Prāgas ielā 2, Rīgā, pirkšanu projekta "Eiropas standarta platuma 1435 mm dzelzceļa līnijas izbūve "Rail Baltica" koridorā caur Igauniju, Latviju un Lietuvu" īstenošanai devis atļauju pirkt šo nekustamo īpašumu.

"Šis ir apliecinājums, ka arī īpaši sarežģītu objektu atsavināšanas laikā, sadarbojoties un aktīvi iesaistot īpašnieku, varam rast taisnīgu risinājumu. Pieredze ar objektu, kurā vienlaikus jāizvērtē zemes un ēku īpašums, kā arī komercdarbības zaudējumi, ļauj ticēt, ka sarunas un risinājumu meklēšana ir spēcīgākais instruments. Šī teritorija būtiski nepieciešama Rīgas Centrālā mezgla - dzelzceļa estakādes un gājēju ceļa ar rekreācijas zonu - izbūvei un tiks nekavējoši iekļauta būvdarbos," skaidro "Eiropas Dzelzceļa līnijas" valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris.

Īpašuma atsavināšanas procesu ievērojami sarežģīja apstāklis, ka īpašumā Prāgas ielā 2 izvērsta komercdarbība.

Puses vienojās, ka īpašnieks SIA "Spēks - R" varēs pieteikt iespējamos zaudējumus pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas un komercdarbības pārtraukšanas, kas saistīti ar spēkā esošo nomas līgumu pirmstermiņa izbeigšanu, iesniedzot iesniegumu un pierādījumus, kas pamato zaudējuma esamību un apmēru.

Eiropas Dzelzceļa līnijas (EDZL) 2017.gada 21.decembrī nosūtīja SIA "Spēks - R" paziņojumu par nekustamā īpašuma atsavināšanas nepieciešamību Rail Baltica projekta īstenošanai un atlīdzības apmēra noteikšanai.

No 2018.gada janvāra līdz 2021.gada augustam notika EDZL un SIA "Spēks - R" ilgstoša sarakste informācijas iegūšanai, atlīdzības apmēra, proti, nekustamā īpašuma tirgus vērtība un SIA "Spēks - R" pieteikto zaudējumu izvērtēšana, atbildot īpašniekam uz SIA "Spēks-R" iesniegtajiem 60 iesniegumiem.

2019.gada 1.oktobrī EDZL izveidotā komisija atlīdzības apmēra noteikšanai kopā ar SIA "Spēks-R" pārstāvjiem izvērtēja nekustamā īpašuma tirgus vērtības vērtējumu un zaudējumu apmēru, uzklausot arī sertificētu vērtētāju skaidrojumus par veiktajiem vērtējumiem un to atbilstību.

Īpašniekam bija iebildumi un, nepiekrītot EDZL izraudzītā vērtētāja nekustamā īpašuma tirgus vērtības vērtējumam, 2020.gada 17.februārī SIA "Spēks - R" izmatoja savas likumā noteiktās tiesības un iesniedza EDZL alternatīvo vērtējumu par nekustamā īpašuma tirgus vērtību.

2020.gada 21.februārī abus nekustamā īpašuma Tirgus vērtības vērtējumus un SIA "Spēks-R" pieteikto zaudējumu apmēra novērtējumu EDZL nosūtīja biedrībai "Latvijas Īpašumu vērtētāju asociācija".

2021.gada 16.augustā tika saņemta SIA "Spēks-R" piekrišana noslēgt NĪ pirkuma līgumu un 2021.gada 18.augustā parakstīts pirkuma līgums.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!