Foto: Publicitātes foto

Lai veicinātu "Rail Baltica" projekta īstenošanas paātrināšanu, ņemot vērā aktuālo projekta īstenošanas laika grafiku un stratēģiju, Satiksmes ministrija (SM) rosina veidot speciālu likumu ""Rail Baltica" likums", liecina SM sagatavotais konceptuālais ziņojums "Par nepieciešamajām izmaiņām tiesiskajā regulējumā Rail Baltica projekta īstenošanas paātrināšanai".

SM piedāvā izšķirties par vienu no diviem iespējamajiem risinājumiem, norādot, ka ministrijas ieskatā priekšroka būtu dodama speciālā "Rail Baltica" likuma izstrādei, jo tas visefektīvāk palīdzēs sasniegt izvirzīto mērķi – paātrināt "Rail Baltica" projekta ieviešanu Latvijā.

Pamatojot likumprojekta "Rail Baltica likums" izstrādes nepieciešamību, SM atgādina, ka šī likuma pieņemšana samazinās šķēršļus Rail Baltica projekta īstenošanai paredzētajos termiņos un plānotajā budžetā.

SM skaidro, ka gadījumā, ja "Rail Baltica" likuma izstrāde netiks atbalstīta, pastāv risks, ka "Rail Baltica" projekta ieviešana kopumā būs ilglaicīgāka un atsevišķu posmu izveide var pat tikt apturēta, radot apdraudējumu Globālā Projekta integritātei un ievērojamu negatīvu finansiālu ietekmi uz valsts budžetu. Kopumā speciālā tiesību akta izstrāde ir nepieciešama, lai izvairītos no riska, ka "Rail Baltica" projekta īstenošana neiekļaujas paredzētajos termiņos. No termiņu ievērošanas projektā ir atkarīga turpmākā Eiropas Savienības finansējuma saņemšana.

Tajā pašā laikā SM atzīst, ka "Rail Baltica" likumprojekta virzība var ieilgt, jo ir paredzams garš likumprojekta saskaņošanas process, līdz ar to līdz likuma pieņemšanai var paiet vairāk nekā 12 mēneši, kas mazinātu plānotā regulējuma pozitīvo ietekmi uz "Rail Baltica" projekta īstenošanas paātrināšanu. Šī trūkuma ietekmi varētu mazināt, ja primāri tiktu virzīta "Rail Baltica" likuma redakcija ar regulējumu tajos jautājumos, kas ir steidzamāki, piemēram, tehnisko noteikumu prasību samērība, kas var kavēt būvprojekta akceptu, bet ļautu turpināt saskaņošanu par citiem mazāk steidzamiem jautājumiem.

Kā otrs iespējamais risinājums "Rail Baltica" projekta īstenošanas paātrināšanai būtu grozījumu veikšana jau esošajos normatīvajos aktos, taču SM skaidro, ka tā efektivitāte nav tik liela kā jauna likuma izstrāde.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!