Foto: LETA

Šā gada februārī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada februāri kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 1,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Ražotāju cenas vietējā tirgū realizētajai produkcijai palielinājās par 1,3%, bet eksportētajai - par 2,1%.

Ietekmīgākie cenu pieaugumi bija vērojami pārtikas produktu ražošanā (par 4,5%) un koksnes un koka izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošana (par 2,3%), bet lielāko pazeminošo ietekmi atstāja cenu samazinājums metālu ražošanā - par 5,2%.

Savukārt 2013.gada februārī, salīdzinot ar janvāri, kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā pazeminājās par 0,2%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenas samazinājās par 0,4%, bet eksportētajai produkcijai tās palika nemainīgā līmenī.

Ietekmīgākais cenu samazinājums bija vērojams elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā (par 1,2%), apģērbu ražošanā (par 4,7%), poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā (par 5,2%) un atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā, materiālu pārstrādē (par 2,7%).
Lielākā paaugstinošā ietekme bija cenu pieaugumam metālu ražošanā - par 3%.

Jau ziņots, ka 2012.gadā salīdzinājumā ar 2011.gada vidējo līmeni ražotāju cenas Latvijas rūpniecībā palielinājās par 3,7%.

Vietējā tirgū realizētās produkcijas cenas pieauga par 5,2%, bet eksportētajai produkcijai - par 1,8%.

Vislielākie cenu kāpumi bija vērojami datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā (par 12,5%), elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā (par 9,6%), ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē (par 7,8%), citur neklasificētu iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā (par 6,2%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!