Foto: F64

Rīgas domes (RD) Pilsētas īpašuma komiteja pirmdien atbalstīja Rīgas pašvaldības attīstītāja "Rīgas pilsētbūvnieks" dalības izbeigšanu uzņēmuma meitaskompānijā "Messe Riga", aģentūra BNS uzzināja komitejas sēdē.

RD Komercdarbības nodrošinājuma pārvaldes priekšniece Ilze Spūle norādīja, ka "Messe Riga" tika dibināts, lai realizētu starptautiskā izstāžu un konferenču centra projektu pie starptautiskās lidostas "Rīga", taču pašlaik projekts netiek attīstīts. ""Messe Riga" projekta realizācija tika virzīta tajā laikā, kad bija arī plāni par lidostas "Rīga" attīstību, taču pašlaik lidostas kapacitāte neatbilst projekta vajadzībām," sacīja Spūle un piebilda, ka nav arī izdevies piesaistīt investoru, līdz ar to gaidīt, kad projektu varētu realizēt, pašvaldībai nav izdevīgi.

Viņa arī uzsvēra, ka līdz šim brīdim "Messe Riga" nav veikusi saimniecisko darbību, nav nodarbinājusi darbiniekus un valdes locekļi par savu darbību uzņēmumā nav saņēmuši materiālo atlīdzību.

Līdz ar "Rīgas pilsētbūvnieka" dalības izbeigšanu tā meitaskompānijā komitejas deputāti arī atbalstīja "Rīgas pilsētbūvnieka" pamatkapitāla samazināšanu, no tā dzēšot iepriekš ieguldītos zemes gabalus, kas bija paredzēti projekta realizācijai. Kopumā komiteja atbalstīja "Rīgas pilsētbūvnieka" pamatkapitāla samazināšanu par 3,589 miljoniem latu, izslēdzot iepriekš ieguldītos zemes gabalus.

Spūle arī minēja, ka pirms tam, kad zeme tika ieguldīta "Rīgas pilsētbūvnieka" pamatkapitālā, par to privatizāciju bija saņemti vairāki pieteikumi, līdz ar to pēc tam, kad zeme tiks izslēgta no "Rīgas pamatkapitāla", tā tiks nodota atsavināšanai.

Rīgas domes vicemērs Andris Ameriks teica, ka būtu jārīko plaša attiecīgo zemesgabalu izsole. "Domāju, ka atšķirībā no parastajām izsolēm šo zemes gabalu izsolīšanai būtu jāatrod labs izsolītājs, lai informāciju par izsoli dzirdētu ne tikai no "Latvijas Vēstneša" un īpašuma departamenta mājaslapas," paskaidroja Ameriks.

Par "Rīgas pilsētbūvnieka" dalības izbeigšanu "Messe Riga" un pamatkapitāla samazināšanu vēl būs jālemj RD.

Savukārt, komentējot savu dalību iespējamajā zemes gabalu izsolē, "Dinamo Rīga" padomes priekšsēdētājs Juris Savickis norādīja, ka tā vēl tiks izvērtēta. "To, vai mēs piedalīsimies izsolē, vēl nevar zināt, jo mēs skatīsimies, kādi ir izsoles noteikumi, kā arī zemes gabaliem ir nepieciešama grunts pētīšana," sacīja Savickis un uzsvēra, ka sporta kompleksa būvniecībai tiek skatīti arī citi varianti. "Pie sporta kompleksa būvniecības tiek strādāts, tiek meklētas arī citas alternatīvas, kur un par kādiem noteikumiem to varētu izvietot," viņš pastāstīja.

Jau vēstīts, ka RD 2010.gada 6.jūlijā atbalstīja "Rīgas pilsētbūvnieka" meitasuzņēmuma "Messe Riga" dibināšanu, kam bija jārealizē starptautiskā izstāžu un konferenču centra projekts pie starptautiskās lidostas "Rīga". "Messe Riga" pamatkapitāls ir divi tūkstoši latu un vienīgais īpašnieks – "Rīgas pilsētbūvnieks". Uzņēmuma valdē darbojas "Rīgas pilsētbūvnieka" vadītājs Ivars Gaters un valdes loceklis Aivars Bergers.

Ziņots arī, ka 2010.gada marta vidū Rīgas un Frankfurtes pie Mainas pārstāvji parakstīja nodomu protokolu par sadarbību, būvējot reģionālo izstāžu un konferenču centru Rīgā netālu no lidostas. Atsevišķu protokolu parakstīja Rīgas pašvaldības attīstītājs "Rīgas pilsētbūvnieks" un kompānijas "Messe Frankfurt" meitasuzņēmums "MesseFrankfurt Venue GmbH & Co.KG". Tajā paredzētas darbības, ko veiks abi uzņēmumi. Bija iecerēts, ka būvniecībai tiks piesaistīts privāts investors, savukārt "Messe Frankfurt" konsultēs un pēc tam arī pārvaldīs jauno izstāžu centru. Centra platība pirmajā kārtā varētu būt 30 tūkstoši kvadrātmetru, un privātā partnera investīcijas varētu sasniegt 50 miljonus eiro (35,14 miljonus latu), iepriekš informēja domē.

"Rīgas pilsētbūvnieks" ir Rīgas pilsētas pašvaldības kapitālsabiedrība, kas attīsta daudzdzīvokļu dzīvojamo māju, sociālo dzīvojamo māju, skolu, bērnudārzu un citu izglītības un sporta objektu renovāciju, rekonstrukciju un celtniecību. Uzņēmums realizējis vairākus lielus projektus, tostarp Dreiliņu dzīvojamo mikrorajonu un pašvaldības dzīvojamo namu kompleksu Ulbrokas ielā 13.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!