Lielākā daļa no Rīgas pilsētas pašvaldības uzņēmumiem kopš 2009.gada nav veikuši nekādus darījumus ar brīvajiem finanšu līdzekļiem, bet ieguldījuši tos uzņēmuma attīstībā un izmantoja saimnieciskās darbības nodrošināšanai, bet desmit uzņēmumi noguldījuši naudu īstermiņa depozītos lielākajās Latvijas bankās, liecina Rīgas dome informācija.

Pamatojoties uz Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) rīkojumu, kapitālsabiedrības, kurās Rīgas pašvaldībai pieder kapitāla daļas, ir sniegušas ziņas par finanšu darījumiem ar brīvajiem naudas līdzekļiem laika periodā no 2009.gada līdz šim brīdim.

Tikai desmit uzņēmumi šajā laika posmā ir ieguldījuši brīvos līdzekļus īstermiņa depozītos Latvijā lielākajās komercbankās, tādejādi gūstot papildus ieņēmumus.

Īstermiņa depozītos līdzekļus ir izvietojušas SIA ”Rīgas ūdens", SIA ”Rīgas pilsētbūvnieks", SIA ”Rīgas meži", SIA ”Rīgas nacionālais Zooloģiskais dārzs", SIA ”Rīgas Dzemdību nams", SIA ”Rīgas 1.slimnīca", SIA ”Getliņi EKO", AS ”Ceļu pārvalde", SIA ”Rīgas ģeometrs".

Depozīti tiek izvietoti AS ”SEB banka", AS ”Swedbank", AS ”Parex banka", Nordea Bank Finland Plc Latvijas filiāle, AS ”Latvijas Krājbanka", VAS ”Latvijas Hipotēku un zemes banka", AS ”Citadele banka", AS DnB Nord banka.

Jau ziņots, ka informācija par domes uzņēmumu brīvajiem finanšu līdzekļiem pieprasīta pēc tam, kad atklājās, ka  augsta riska finanšu darījumi radījuši galvaspilsētas uzņēmumam "Rīgas Nami" 1,26 miljonu latu zaudējumus, turklāt bijušais uzņēmuma vadītājs Kārlis Kavacs, slēdzot līgumus par šiem darījumiem, ir pārkāpis vairākus likumus. Par darījumiem domes vadību varēja informēt arī divi bijušie valdes locekli Almers Ludviks un Mareks Segliņš, tāpēc pret visiem trijiem tiks iesniegta prasība tiesā par zaudējumu atlīdzināšanu.

Revīzijas atzinumā par "Rīgas Namu" finanšu darījumiem konstatēts, ka pērn maijā, noslēdzot līgumu ar SIA "Zeus", uzņēmumam radīti zaudējumi 1 265 740,32 latu apmērā. Ar uzņēmuma "Rīgas Nami" pazudušo naudu Rīgas domes vadība paziņoja septembra sākumā, vienlaicīgi atstādinot no amata uzņēmuma valdes locekļus Kārli Kavacu un Almeru Ludviku. Toreiz Amerisk skaidroja, ka radušās aizdomas, ka viņi "veikuši augsta riska finanšu darījumus", tostarp ar firmu "Zeus", un nodarījuši uzņēmumam 600 000 latu zaudējumus.

Oktobra sākumā policija aizturējusi Kavacu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Vēlāk tiesa viņu apcietināja, taču jau pēc divām dienām tika iemaksāta tiesas noteikta drošības nauda - 15 000 latu, un Kavacu atbrīvoja. 

  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!