Foto: DELFI Aculiecinieks
Rīgas dome šodien lems par pašvaldībai Lucavsalā piederošu zemesgabalu atsavināšanu, tos pārdodot izsolē, taču pret to iebilst gan domes opozīcijas deputāti, gan Lucavsalas iedzīvotāji, kuri pirms domes sēdes, plkst.13.30, pulcēsies Rātslaukumā, lai protestētu pret šādu rīcību.

Kā liecina domes lēmumprojekts, Rīgas dome plāno pārdot 10 zemesgabalus, kuru kopējā platība ir 102,9 hektāri. Vienīgā Lucavsalas saikne ar citām Rīgas pilsētas teritorijām ir pa Salu tiltu, kas pārdodamo salas daļu šķir no labiekārtotās Lucavsalas daļas. Kā norāda domes amatpersonas, vietējā ielu tīkla Lucavsalā uz rietumiem no Salu tilta praktiski neesot - esošo celiņu tīkls izveidojies tās lietotāju dabiskā ietekmē un lielākā daļa Lucavsalas teritorijas pašlaik ir Rīgas pilsētas iedzīvotājiem un tās viesiem nepieejama.

Ievērojot īpašo dabas resursu klātesamību un nepieciešamos vides aizsardzības nosacījumus, Luvcavsalas teritorijas attīstībā nepieciešami apjomīgi investīciju ieguldījumi, tāpēc Rīgas domes Īpašuma departaments kā zemesgabalu valdītājs ierosina šos zemesgabalus pārdot, lai "veicinātu finanšu līdzekļu ieguldīšanu Lucavsalas teritorijas attīstībā un panāktu efektīvāku un ātrāku teritorijas attīstību".

Ģimenes dārziņu apvienība "Jumpravsala", Vides aizsardzības klubs un jauniešu kustība "Lucavsalas ekokopiena" protestēs pret iecerēto Lucavsalas zemes atsavināšanu un nodošanu izsolē, jo uzskata par pilnīgi nepieļaujamu vienīgās tik plašās zaļās teritorijas pašā Rīgas centrā izpārdošanu.

"Apmierinot tūlītējas vajadzības pēc finansēm, par ko liecina Rīgas domes 8.jūlija sēdes darba kārtība, netiek domāts par Rīgas pilsētas vajadzībām nākotnē. Šī vieta jau izsenis tika uzskatīta par publisku teritoriju - gan padomju, gan neatkarīgās Latvijas laikā. Rīgā ir jau pieredze ka, atsavinot dārziņu teritorijas, situācija nebūt neuzlabojas un privātie investori nav ieinteresēti teritorijas labiekārtošanā, par ko liecina Skanstes ielas rajons. Likvidējot dārziņus, tika solīts gan sporta parks, gan teritorijas pilnīga labiekārtošana. Ir pagājuši jau vismaz 10 gadi, taču daļēji labiekārtota ir palikusi tikai viena ielas puse - otra pašlaik ir kļuvusi par degradētu, nesakoptu, piedrazotu teritoriju," norāda piketētāji.

Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments norāda, ka Lucavsalas daļa uz ziemeļiem no Salu tilta, kas tiek izmantota atpūtas parka vajadzībām, ir iecienīta iedzīvotāju rekreācijas zona, kuras apmeklētāji ir no daudzām Rīgas apkaimēm, kurām nav pieejamas sakārtotas atpūtas vietas pie ūdens, tāpēc tie saglabājami pašvaldības īpašumā pašvaldības funkciju veikšanai.

Partijas "Vienotība" Rīgas domes deputātu frakcija kategoriski iebilst pret domes vairākuma, partiju "Saskaņas centrs" un "Gods kalpot Rīgai" deputātu nodomu atbalstīt nekustamo īpašumu Lucavsalā atsavināšanu un pārdošanu izsolē. Opozīcijas domnieki uzsver, ka, pārdodot vairāk nekā 100 hektārus zemes, tas Rīgā būtu lielākais pašvaldībai piederošās zemes atsavināšanas un tai sekojošās pārdošanas gadījums kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas.

"Vienotības" deputāti atgādina, ka šajā teritorijā atrodas mazdārziņu kooperatīvs "Jumpravsala" un citi mazdārziņi, kuru pārstāvji 2013.gada 10.oktobrī, apspriežot attīstības plānu, saņēmuši Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas solījumu, ka tuvākos septiņus gadus viņu iespējas apsaimniekot dārziņus netiks traucētas. Lucavsalas flora uzlabo Rīgas gaisa kvalitāti un mazina CO2 kaitīgo izmešu ietekmi uz rīdzinieku un pilsētas viesu veselību.

"Rīdziniekiem piederošu īpašumu izpārdošana ar mērķi lāpīt budžeta caurumus Rīgas domes vadībai ir ikdienas prakse, tomēr tik lielu zemes platību nodošana izsolē būs vēl nebijis gadījums. To nedrīkst pieļaut gan ekonomiskās attīstības, gan vides tīrības vārdā, un jautājums no sēdes dienas kārtības ir jānoņem," uzskata deputāts Valdis Gavars (V).

Rīgas pašvaldība jau vairākus gadus nespēj izlemt, ko iesākt ar īpašumu Lucavsalā. Kā liecina aģentūras LETA arhīva informācija, 2007.gadā nogalē teritorijas attīstīšanai tika dibināta SIA "Lucavsalas attīstība" ar 711 000 eiro pamatkapitālu, kas vēlāk tika reorganizēta un pievienota pašvaldības SIA "Rīgas pilsētbūvnieks". Zemesgabalus Lucavsalā bija plānots iekļaut "Rīgas pilsētbūvnieka" pamatkapitālā kā mantisko ieguldījumu.

2007.gadā eksperti Lucavsalas zemes vērtību noteikuši aptuveni no 5,5 līdz 74 miljoniem eiro.

"Rīgas pilsētbūvnieks" pērn decembrī secinājis, ka zemesgabali Lucavsalā nav izmantojami kapitālsabiedrības kā publiskas personas komercdarbībai, veicinot dzīvojamā fonda attīstību. Rīgas domes Īpašuma departaments savukārt norāda, ka šā gada 27.maijā Rīgas domes sēdē tika apstiprināta Rīgas ilgtspējīgas attīstības stratēģija līdz 2030.gadam, kurā cita starpā ir noteikts, ka ir veicama Lucavsalas teritorijas ilgtspējīgāko un ekonomiski pamatotāko attīstības risinājumu meklēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!