Foto: LETA
Gaļas pārstrādes uzņēmuma "Rīgas miesnieks" ražošana ir pilnībā pārcelta uz "Jelgavas gaļas kombinātu", pastāstīja "Rīgas miesnieka" valdes priekšsēdētājs Juhans Mats.

Viņš atzina, ka pašlaik visa uzņēmuma ražošana atrodas Jelgavā un līdz ar to ir pabeigta pērn sāktā biznesa restrukturizācija. "Tas ir saistīts ar mūsu ilgtermiņa attīstības plāniem, kuru realizācija tika sākta vairāk nekā pirms gada. Tad mums priekšā bija vairākas izvēlnes, jo bija skaidrs, ka ilgstoši vairs strādāt tā, kā tas tika darīts līdz tam, mēs nespējam," paskaidroja Mats un atgādināja, ka darījums ar "Jelgavas gaļas kombināta" īpašniekiem tika pabeigts pērnā gada jūlijā.

Stāstot par lēmumu pārcelt ražošanu uz Jelgavu, "Rīgas miesnieka" valdes priekšsēdētājs minēja, ka tam esot bijuši vairāki iemesli. "Pirmkārt, tās ražošanas ēkas, kas mums pieder Rīgā, ir ļoti lielas un ļoti vecas. Mums bija izvēle – vai nu investēt lielus līdzekļus jau esošajās ēkās, vai celt jaunu rūpnīcu, vai vispār aiziet no šā tirgus, vai arī nopirkt kādu savu konkurentu, kuram ir labas un modernas ražošanas telpas," klāstīja Mats un uzsvēra, ka uzņēmumam paveicies tajā brīdī atrast "Jelgavas gaļas kombinātu".

"Viņiem bija lieli zaudējumi, un īpašnieki vēlējās šo ražošanu pārdot. Tāpēc mēs nolēmām nopirkt Jelgavas ražotni, jo mēs nebūt nevēlējāmies šo tirgu pamest," sacīja uzņēmuma vadītājs un piebilda, ka būtu bijis iespējams arī investēt Rīgas ražotnē, bet telpas uzņēmumam esot par lielu.

Jelgavā "Rīgas miesnieka" produkciju ražo jau kopš pērnā gada rudens. "Mēs pakāpeniski uz turieni arī pārvedām tehnoloģiskās iekārtas no Rīgas," teica Mats un piemetināja, ka pērn "Rīgas miesnieka" kopējās investīcijas Jelgavas ražošanas attīstībā bija aptuveni 600 tūkstoši latu. "Te gan jāpiebilst, ka kopējās investīcijas, tostarp "Jelgavas gaļas kombināta" pirkšanā, pērn sasniedza trīs miljonus latu," norādīja "Rīgas miesnieka" valdes priekšsēdētājs.

"Arī šogad mēs veicām vairākus darbus, lai paplašinātu ražošanu, – Jelgavā tika ieliktas jaunas produkcijas ražošanas un arī iepakošanas iekārtas," klāstīja Mats un informēja, ka Jelgavā arī uzcelts jauns pelmeņu ražošanas cehs, jo tur iepriekš nebija vietas, kur tos ražot. "Pelmeņu cehs praktiski tagad jau ir gatavs," pavēstīja Mats un piebilda, ka arī pelmeņu ražošana šogad maija sākumā Rīgas ražotnē pārtraukta un līdz ar to tuvākajā laikā ražošanas iekārtas tiks pārvestas uz Jelgavu. "27.maijā jau tur tiks saražotas pirmās izmēģinājuma partijas," uzsvēra "Rīgas miesnieka" vadītājs un piemetināja, ka pelmeņi saražoti pietiekamā daudzumā, lai veikalos to netrūktu līdz ražošanas atsākšanai.

"Rīgas miesnieks" ar laiku plāno palielināt ražošanas jaudas Jelgavas ražotnē. "Mēs esam investējuši jau tagad pietiekami daudz, un ražošanas jaudas būs lielākas, nekā tās bija līdz šim," teica Mats un piemetināja, ka kopējās investīcijas šogad varētu sasniegt vienu miljonu latu.

"Taču mūsu nākotnes plāni lielā mērā ir atkarīgi no tā, cik mēs veiksmīgi spēsim turpināt savu darbu," atzina "Rīgas miesnieka" pārstāvis un paskaidroja – "ja viss ies labi, tad būs vēl nepieciešamas papildu investīcijas un arī attīstīsim papildu jaudas. Taču – kāda būs nākotne, vēl grūti spriest, jo gaļas ražošanas bizness Latvijā nebūt nav viegls. Patlaban praktiski visiem ražošanas uzņēmumiem ir zaudējumi".

Jau vēstīts, ka pērn rudenī sākās "Rīgas miesnieka" un "Jelgavas gaļas kombināta" biznesa restrukturizēšana, kuras laikā apvienoja abu uzņēmumu pārdošanas un loģistikas nodaļas, kā arī plānoja "Rīgas miesnieka" ražošanu pārcelt uz "Jelgavas gaļas kombinātu", Rīgā saglabājot administratīvo un loģistikas centru.

"Rīgas miesnieks" ir dibināts 1922.gadā Rīgā. Kopš 1998.gada "Rīgas miesnieks" ietilpst "HKScan" grupā. "Rīgas miesnieks" ir tirgus līderis Latvijā ar 23% tirgus daļu, "Jelgavas gaļas kombināta" tirgus daļa ir 6%, un uzņēmums ir tirgus līderis kūpināto desu un salami segmentā. 2009.gadā uzņēmums strādāja ar 23,175 miljonu latu apgrozījumu un 377,8 tūkstošu latu zaudējumiem.

"HKScan" ir viena no lielākajām pārtikas produktu ražošanas kompānijām Ziemeļvalstīs un ietver gaļas pārstrādes uzņēmumus Somijā, Zviedrijā, Polijā un Baltijas valstīs. "HKScan" grupā Baltijas valstīs bez "Rīgas miesnieka" ietilpst arī Rakveres gaļas pārstrādes uzņēmums, "Ekseko", "Tallegg" Igaunijā un "Klaipedos Maisto Mesos Produktai" Lietuvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!