Foto: LETA
Latvijā lielākais piena pārstrādes uzņēmums AS "Rīgas piena kombināts" (RPK) pēc investora piesaistes veic vērienīgu rekonstrukciju. Uzņēmuma plānos ir gandrīz dubultot jaudas, lai audzētu eksportu un aktīvāk mēģinātu iekarot Krievijas tirgu, pirmdien vēsta biznesa laikraksts "Dienas Bizness" (DB).

RPK valdes priekšsēdētāja Ināra Driksna laikrakstam uzsvērusi, ka pēc investoru piesaistes uzņēmuma pamatkapitāls palielināts par 11 miljoniem latu un līdz 30. jūlijam jau bija iemaksāti 8,5 miljoni latu. Investīciju rezultātā uzņēmums strauji augs jau nākamgad. Paredzēts ražot Latvijā vēl nebijušus produktus, ko uzņēmums eksportēs uz Krieviju.

"Uzņēmumam, protams, uzreiz uzlabojās finansiālais stāvoklis. Tas dod stabilitāti un apziņu, ka dzīvojam nevis šodienai, bet nākotnei. Ja ieliek pamatkapitālā, tad naudu tik vienkārši nevar izņemt. Arī bankas tagad jūtami ir pavērsušās ar seju pret mums," sacījusi RPK vadītāja.

Par pamatkapitālā ieguldītajiem miljoniem jau ir noslēgti līgumi iekārtu piegādei. "Līdz nākamā gada maijam visas iekārtas tiks apgūtas. Mēs būtiski mainām visu ražošanas ciklu. Mums būs jauni produkti, kādi Latvijā vispār netiek ražoti [..]. Iekārtas plānots palaist trijos posmos līdz maijam. Par jaunajiem produktiem pagaidām nerunāsim, tā Driksna.

RPK jauda pēc ieguldījumiem jaunās iekārtās varētu palielināties gandrīz dubultā. "Labākais Latvijai ir tas, ka viss būs eksporta produkts. Neviens no jaunajiem produktiem nebūs industriāls produkts, bet ar augstu pievienoto vērtību – tas, kas ir vajadzīgs valstij," sacīja RPK vadītāja.

RPK darbības rādītāji liecina, ka līdzīgi kā pērn – arī šogad turpinās eksporta pieaugums, kas plānots arī nākamgad. "No janvāra vajadzētu sākt augt eksportam uz jauno līniju, bet intensīvi – no maija, kad runāsim pavisam par citiem apjomiem," teikusi RPK valdes priekšsēdētāja.

Uzņēmuma vadītāju priecē arī šā gada pirmā pusgada rādītāji - apgrozīti 28,9 miljoni latu, kas ir par 16% pret 2010. gada pirmā pusgada neauditētajiem datiem. "Pieaugums bijis uz eksporta rēķina – eksports veido 25,7% no apgrozījuma, un divas lielākās valstis ir Krievija un Azerbaidžāna," tā Driksna.

RPK produkcija tiek eksportēta uz kopumā 18 valstīm. Visvairāk tiek eksportēts siers – 48,9% un skābais krējums – 24,4% no kopējā apjoma.
24,4% no apjoma.

Jau vēstīts, ka RPK marta beigās piesaistījis finanšu investoru no Krievijas. Uzņēmuma vadība secinājusi, ka vienīgais pareizais risinājums, kā turpmāk attīstīt uzņēmumu, nodrošinot stabilu peļņu ilgtermiņā un saglabājot vairāk nekā 500 darbavietu, ir ieviest jaunas tehnoloģijas un būtiski palielināt eksportu austrumu virzienā. Tāpēc RPK padome ļoti rūpīgi izvērtēja dažādas iespējas par naudas līdzekļu piesaisti, kā dēļ tika pieņemts lēmums uzņēmuma turpmākai attīstībai piesaistīt banku finansējumu un privāto kapitālu.

RPK piesaistītais finanšu investors no Krievijas ir Andrejs Bezhmeļņickis. Viņš kopš 2002.gada līdz šā gada 21.martam bijis Krievijas lielākā piena pārstrādes uzņēmuma "Unimilk" ģenerāldirektors un līdzīpašnieks.

Pērn "Unimilk" apvienojās ar Francijas kompāniju "Danone". "Bezhmeļņickis turpinās darbu apvienotajā kompānijā "Danone-Unimilk" par direktoru padomes priekšsēdētāju un koncentrēs pūles uz apvienotās kompānijas biznesa attīstību atsevišķos stratēģiskos projektos," bija teikts uzņēmuma mājaslapā.

Bezhmeļnickis iekļuvis arī Krievijas biznesa žurnāla "Finans" veidotajā 2010.gada Krievijas miljardieru sarakstā. Ar piederošajiem 17,4 miljardiem rubļu (306,2 miljoniem latu), ko veido gan īpašumu vērtība, gan ienākumi no uzņēmējdarbības, viņš atrodas saraksta 189.vietā.

RPK ir viens no lielākajiem Latvijas piena pārstrādātājiem, un tā kontrolpaketes īpašnieks ir "Baltijas lāse". RPK saistītais uzņēmums ir "Limbažu piens". RPK 2010.gadā strādāja ar 53,536 miljonu latu apgrozījumu, kas ir par 28,6% vairāk nekā 2009. gadā, savukārt pretēji peļņai gadu iepriekš 2010.gadu uzņēmums pabeidzis ar 1,45 miljonu latu zaudējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!