Foto: DELFI
Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" akcionāru sapulcē devusi solījumu šā gada astoņos mēnešos samazināt izdevumus par vienu miljonu latu. Pusmiljonu no šīs summas uzņēmums plāno taupīt uz mazāk noslogoto reisu rēķina.

Lai ietaupītu miljonu, par 100 000 latu plānots samazināt izmaksas par pamatlīdzekļu nolietojumu un iegādi, par 300 000 latu iecerēts samazināt tēriņus, pārskatot ēku un būvju remonta plānu, vēl 100 000 tiks ietaupīti par telpu nomu, transporta aprīkošanu ar globālās pozicionēšanas sistēmu (GPS) un citiem pasākumiem. Tomēr lielāko ietaupījumu "Rīgas satiksme" plāno, samazinot reisu skaitu - veicot "Sabiedriskā transporta pārvadājumu organizācijas efektivitātes paaugstināšanu atbilstoši pasažieru plūsmai". Tādējādi astoņu mēnešu laikā plānots ietaupīt pusmiljonu latu.

Uzņēmuma preses sekretārs Viktors Zaķis aģentūrai LETA sacīja, ka izmaiņas skaršot tikai tos reisus, kuros ir maz pasažieru. Zaķis uzsvēra, ka neviens maršruts netiks slēgts, taču atsevišķos maršrutos varētu tikt palielināts laika intervāls starp reisiem.

"E-talons norāda pasažieru plūsmu visu diennakti, līdz ar to mums ir precīzi dati, kur un kādā veidā pārvietojas pasažieri. Ir redzami daudzi reisi, kur ir ļoti neliels pasažieru skaits - tos varētu optimizēt, palielinot intervālus, un tā būtu liela ekonomija. Parastais lietotājs to neizjutīs," skaidroja Zaķis.

Vēstulē, ko "Rīgas satiksme" iesniegusi Rīgas domē, prasot papildu divus miljonus, uzņēmums apņēmies gūt ietaupījumu no dažādām pozīcijām, turklāt izdarīt to astoņu mēnešu laikā, kas nozīmē, ka pirmās izmaiņas nerentablo reisu laikā varētu notikt jau maijā.

Zaķis norādīja, ka iecere vēl nav akceptēta, un sacīja, ka samazinājumu plānots veikt, uzlabojot arī saucamos "nulles braucienus", kad pirms un pēc reisiem autobusi tukši dodas uz autobusu parkiem. Tāpat tikšot pārkārtoti darbinieku reisi, ar ko uzņēmums no rītiem nogādā darbā savus darbiniekus. Datu apkopošana un secinājumi tikšot izdarīti tuvākajā laikā, un tad arī tikšot izziņotas izmaiņas.

Kā ziņots, otrdien Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komiteja bez diskusijām pieņēma zināšanai "Rīgas satiksmes" ierosinājumu budžeta grozījumos piešķirt sabiedriskajam transportam papildu dotāciju divu miljonu latu apmērā, lai nosegtu uzņēmuma zaudējumus, kompensētu degvielas sadārdzinājumu un nenāktos celt biļešu cenas.

"Rīgas satiksmes" budžeta deficīts šā gada pirmajos divos mēnešos sasniedzis 1 163 164 latus, vienlaikus ieņēmumi no braukšanas biļešu pārdošanas minētajā periodā kritušies par 10% jeb par 615 567 latiem.

Ieņēmumu kritumu iespaidojusi pievienotās vērtības nodokļa likmes paaugstināšana sabiedriskā transporta pakalpojumiem, kā arī straujais cenu pieaugums degvielai, kas ik mēnesi prasa papildu finanšu līdzekļus 125 830 latu apmērā.

Lai nodrošinātu papildu izdevumu segumu degvielai un daļēji saistībā ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu radītos zaudējumus šā gada pirmajā pusē, "Rīgas satiksme" lūdz veikt grozījumus Rīgas domes šā gada budžetā, paredzot piešķirt papildu dotāciju 2 101 680 latu apmērā, tajā skaitā degvielas cenu pieauguma segšanai nepieciešami 754 980 latu, bet ieņēmumu krituma kompensēšanai - 1 346 700 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!