Foto: stock.xchng
AS "Rīgas siltums" Zasulaukā plāno būvēt 6 līdz 7 miljonus latu vērtu biokurināmā katlumāju, pastāstīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis.

Projekta plānotā jauda ir 20 megavati, un kā kurināmais tiks izmantota šķelda. Objektam paredzēts piesaistīt arī Eiropas Savienības (ES) finansējumu, kas varētu sasniegt 50%, sacīja Talcis. Šovasar plānots izsludināt konkursu par būvdarbiem.

Drīzumā paredzēts sākt būvēt biokurināmā koģenerācijas staciju Ziepniekkalnā. Šodien par godu "Rīgas siltuma" 15 gadu jubilejai šajā vietā tika stādītas 15 akcionāra "Dalkia City Heat" dāvinātas liepas.

Pasākuma laikā "Rīgas siltuma" padome tika iepazīstināta ar stacijas būvniecības vietu.

Talcis informēja, ka patlaban ir projekta stadija, bet celtniecību varētu sākt augusta beigās. Staciju plānots nodot ekspluatācijā 2012.-2013.gada mijā.

Kopējās projekta investīcijas ir desmit miljoni latu, bet ES līdzfinansējums ir aptuveni 3,5 miljoni latu. Lai segtu pārējo summu, "Rīgas siltums" ņems kredītu.

Pēc Talča teiktā, ar jauno staciju būs iespējams segt aptuveni trešdaļu Ziepniekkalna slodzes, savukārt gāzes patēriņš samazināsies par aptuveni 12 miljoniem kubikmetru gadā.

Kā ziņots, stacijas elektriskā jauda būs četri megavati, bet siltuma jauda - līdz 22 megavatiem.

"Rīgas siltums" noslēdzis līgumu ar SIA "Energoremonts Rīga" par siltumcentrāles biokurināmā koģenerācijas stacijas būvniecību.

Šis ir visapjomīgākais pēdējā laika modernizācijas projekts uzņēmumam, iepriekš norādīja "Rīgas siltuma" Informācijas daļas vadītāja Linda Rence. Koģenerācijas stacijā vienlaicīgi tiks ražots gan siltums, gan elektroenerģija, tādējādi par 20% līdz 30% efektīvāk izmantojot kurināmo, nekā ražojot tikai siltumenerģiju vai elektroenerģiju.

Siltumcentrāle "Ziepniekkalns" nodota ekspluatācijā 1988.gadā Ziepniekkalnā esošo uzņēmumu un dzīvojamo ēku siltumslodžu segšanai. Siltumcentrāles pamatkurināmais ir dabasgāze.

Pērn "Rīgas siltums" atklāja šķeldas katlumāju Vecmīlgrāvi, kas arī palīdzēs dažādot resursu avotus un samazināt gāzes patēriņu. Šajā projektā kopējās investīcijas ir 1,3 miljoni latu, uzstādītā jauda - 14 megavati. Līdz ar šīs katlumājas atklāšanu biokurināmā īpatsvars "Rīgas siltuma" kurināmā bilancē palielinājās vairāk nekā divas reizes. Iepriekš biokurināmā īpatsvars uzņēmuma kurināmā bilancē bija 2,4%, bet uzņēmuma mērķis ir sasniegt 10%.

"Rīgas siltums" ir viens no galvenajiem siltumenerģijas piegādātājiem Rīgā. 77% no uzņēmuma piegādātās siltumenerģijas tiek izmantoti dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. Pilsētas siltumtīklu kopējais garums ir vairāk nekā 890 kilometri, no kuriem 74% atrodas "Rīgas siltuma" īpašumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!