Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvicš pieļauj iespēju, ka valdībai nākotnē nāksies palielināt akcīzes nodokli degvielai.

Intervijā Latvijas Radio ceturtdien Rimšēvičs atzina, ka sarežģītajos apstākļos, kad svarīgiem lēmumiem ir maz laika, valdība var nepaspēt paveikt pilnvērtīgu valsts pārvaldes funkciju auditu līdz brīdim, kad būs nepieciešams samazināt budžeta izdevumus, un šajā gadījumā valdībai būs jādomā, vai iespējams "nogriezt visas šīs lietas, vai jāceļ nodokļi", iespējams akcīzes nodokli degvielai.

Rimšēvičs arī klāstīja, ka tālākā ekonomikas attīstība un lejupslīdes apturēšana būs atkarīga no tā, vai tiks īstenoti pasākumi uzņēmējdarbības atbalstam un jaunu darbavietu un ienākumu radīšanai. Viņš uzsvēra, ka šobrīd ir svarīgi, lai bankas atsāktu kreditēt uzņēmējdarbību un lai Latvijas Garantiju aģentūra, Hipotēku banka un Valsts kase sāktu izsniegt garantijas uzņēmējiem. Rimšēvičs pauda, ka bankām šobrīd ir nauda un tās varētu turpināt kreditēšanu, taču bankas ir piesardzīgas, tāpēc ir vajadzīgas garantijas.

Centrālās Bankas vadītājs arī atzina, ka Finanšu ministrijas izteiktā prognoze par iekšzemes kopprodukta kritumu par 12% ir reālistiska, taču šobrīd precīzi to nevar prognozēt.

Rimševičs stāstīja, ka, viņaprāt, šobrīd nevar taupīt uz uzņēmējdarbības un jaunu darbavietu radīšanas rēķina, ES fondu apguves un māju siltināšanas un energoefektivitātes projektiem, kas ļaus nākotnē iedzīvotājiem ietaupīt uz komunālajiem maksājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!