Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pusi no visiem darba uzdevumiem jau līdz 2025. gadam veiks iekārtas, kas ieviesīs jaunas pārmaiņas darba tirgū, prognozēts Pasaules ekonomikas foruma (World Economic Forum, WEF) ziņojumā, vēsta "BBC".

"Robotu revolūcija" pasaulē radīs 97 miljonus darbavietu, bet iznīcinās gandrīz tikpat daudz, visvairāk apdraudot to sabiedrības daļu, kas veic mazāk apmaksātus un vienkāršākus darbus.

Automatizācija vislielākos draudus rada rutīnas vai manuālajiem darbiem administrācijā un datu apstrādē, norāda WEF. Savukārt, jaunas darbavietas prognozējamas aprūpes, lielo datu un zaļās ekonomikas jomās.

WEF pētījums aptvēris 300 pasaules lielākos uzņēmumus, kuros visā pasaulē strādā astoņi miljoni cilvēku.

Vairāk nekā 50% aptaujāto darba devēju apgalvoja, ka cer paātrināt automatizāciju savos uzņēmumos, savukārt 43% norādījuši, ka tehnoloģiju uzvaras gājiena dēļ varētu samazināt darbavietu skaitu.

WEF skaidro, ka pandēmija ir paātrinājusi jaunu tehnoloģiju ieviešanu, jo uzņēmumi vēlas samazināt izmaksas un transformē veidu, kādā organizē biznesu, un brīdina, ka darbinieki tagad saskaras ar divkāršiem draudiem, ko rada "automatizācijas paātrināšanās un Covid-19 sekas".

"Tas ir padziļinājis pastāvošo nevienlīdzību darba tirgos un mazinājis ieguvumu nodarbinātības jomā, kas bija panākts kopš globālās finanšu krīzes 2007.-2008. gadā," teic WEF izpilddirektore Sādija Zahidi.

Foto: Imago/Scanpix/LETA

WEF lēš, ka pašlaik aptuveni trešdaļu no visiem darba uzdevumiem veic iekārtas, pārējos veicot cilvēkiem, bet līdz 2025. gadam līdzsvars mainīsies.

Pieaugs pieprasījums pēc darbiniekiem, kuriem ir tādas cilvēciskās iemaņas kā konsultēšana, lēmumu pieņemšana, pamatošana, labas komunikācijas spējas. Būs arī straujš pieprasījums pēc darba ņēmējiem, lai aizpildītu vakances videi draudzīgas ekonomikas jomā, un jaunas darbavietas gaidāmas tādās jomās kā inženierzinātnes un mākoņdatošana.

WEF norāda, ka miljoniem cilvēku būs jāpārkvalificējas, lai piemērotos izmaiņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!