Foto: Publicitātes attēli
Satiksmes ministrija (SM) rosina paplašināt droša elektroniskā paraksta lietošanas iespējas, paredzot tā izmantošanu arī darījumos ar nekustamo īpašumu, galvojuma līgumiem, kā arī ģimenes un īpašuma tiesību jomās, informē ministrija.

Šīs un citas izmaiņas paredzētas SM izstrādātajos Elektronisko dokumentu likuma grozījumos, ko ceturtdien izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē. Lai izmaiņas stātos spēkā, tās vēl jāapstiprina valdībā un Saeimā.

SM uzskata, ka, paplašinot e-paraksta lietošanu, iedzīvotājiem tiks radīta iespēja visu, piemēram, ar nekustamo īpašumu saistīto procesu veikt elektroniski, ar zvērināta notāra starpniecību, neierodoties zemesgrāmatas nodaļā personīgi. Izņēmumi būs darījumi, kad nepieciešama personas fiziska klātbūtne un dokumentu, piemēram, pases uzrādīšana.

Parakstot elektroniskos dokumentus, drošs e-paraksts vienmēr jālieto kopā ar laika zīmogu, lai apliecinātu, ka elektroniskais dokuments noteiktā laikā un vietā ir iezīmēts pie uzticama sertifikācijas pakalpojuma sniedzēja.

Tāpat paredzēts atvieglot atkārtotu pieteikšanos drošam elektroniskajam parakstam – to varēs izdarīt, pieteikumu parakstot ar drošu e-parakstu.

Grozījumi izstrādāti, pamatojoties uz pērn 20.decembrī valdības sēdē izskatīto SM Informatīvo ziņojumu par priekšlikumiem elektroniskā paraksta plašākas lietošanas nodrošināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!