Foto: Shutterstock

2019. gada 1. ceturksnī, salīdzinot ar 2018. gada 1. ceturksni, būvniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 7,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) jaunākie dati. Būvniecības apjoma kāpums bija ēku būvniecībā – par 4,8% un specializētajos būvdarbos – par 20,5%, bet samazinājums – inženierbūvniecībā par 2,4%.

Vislielākais produkcijas apjoma pieaugums, salīdzinot ar pagājušā gada atbilstošo ceturksni, bija tādās specializēto būvdarbu jomās kā ēku nojaukšanas un būvlaukuma sagatavošanas darbi un būvdarbu pabeigšanas darbi (apmetēju darbi, grīdas un sienu apdare, krāsotāju un stiklinieku darbi u.c.) – attiecīgi par 57% un 20,8%, kā arī elektroinstalācijas ierīkošanā, cauruļvadu uzstādīšanā un citās līdzīgās darbībās – par 18,2 %.

Būvniecības produkcijas kritums bija inženierbūvniecībā – par 2,4%, ko ietekmēja apjoma samazinājums hidrotehnisko objektu būvniecībā un citur neklasificētā inženierbūvniecībā – par 60,9%.

2019. gada 1. ceturksnī, salīdzinot ar 2018. gada 4. ceturksni, būvniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās palielinājās par 1,8 %, tai skaitā ēku būvniecībā – par 6,8 % un inženierbūvniecībā – par 0,3 %, bet samazinājums bija specializētajos būvdarbos – par 12,6 %.

Izsniegtās būvatļaujas

2019. gada 1. ceturksnī izsniegta 661 būvatļauja dzīvojamo ēku būvniecības uzsākšanai, kapitālajam remontam, rekonstrukcijai un restaurācijai par kopējo platību 173 tūkst. kvadrātmetru, tai skaitā jaunajai būvniecībai – 476 būvatļaujas par paredzamo platību 122 tūkst. kvadrātmetru. Viena dzīvokļa jaunu māju būvniecības uzsākšanai izsniegta 381 būvatļauja (paredzamā platība – 74 tūkstoši kvadrātmetru).

Nedzīvojamo ēku būvniecības uzsākšanai, kapitālajam remontam, rekonstrukcijai un restaurācijai tika izsniegta 361 būvatļauja par kopējo platību 349 tūkst. kvadrātmetru, tai skaitā jaunajai būvniecībai – 243 būvatļaujas par paredzamo platību 142 tūkst. kvadrātmetru. Rūpnieciskās ražošanas ēku un noliktavu būvniecības uzsākšanai, kapitālajam remontam, rekonstrukcijai un restaurācijai tika izsniegtas 70 būvatļaujas par kopējo platību 204 tūkst. kvadrātmetru, no tām 44 būvatļaujas – jaunbūvēm par kopējo platību 75 tūkst. kvadrātmetru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!