Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli", kas paredz ar šo nodokli aplikt arī ēkas un būves, tādējādi atceļot īpašuma nodokli.
Īpašuma nodokļa likme ir no 0,5 līdz 4% atkarībā no īpašuma vērtības. Savukārt nekustamā īpašuma nodokļa likme ir 1,5%. Pašlaik ar minēto nodokli apliek tikai zemi.

No 2002.gada nekustamā īpašuma nodokļa likme tiks samazināta līdz 1%.

Abus nodokļus iekasē pašvadības, un, ja īpašuma nodoklis netiktu atcelts, pašvaldību ieņēmumi no abiem būtu 44,9 miljoni latu. Pēc nodokļa atcelšanas pašvaldību ieņēmumi 2000.gadā samazināsies par aptuveni 5,4%.

Grozījumi likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" arī paredz, ka vēl nākamajā gadā ēkām un būvēm nekustamā īpašuma nodoklis tiks aprēķināts, ņemot vērā to bilances vai inventarizācijas vērtību, jo Valsts zemes dienests vēl nav noteicis ēku kadastrālo vērtību.

Vēl likuma grozījumos noteikts, ka uzņēmumiem līdz 2000.gada 1.februārim pašvaldībām jāiesniedz informācija par attiecīgās pašvaldības teritorijā esošo ēku un būvju sarakstu, kuras apliekamas ar nekustamā īpašuma nodokli.

Tāpat likumā noteikts, ka no 2001.gada ar nekustamā īpašuma nodokli netiek aplikts tikai tas reliģisko organizāciju nekustamais īpašums, kuru izmanto reliģiskās darbības veikšanai. Šobrīd ar šo nodokli netiek aplikts viss reliģisko organizāciju nekustamais īpašums.

Likuma grozījumi stāsies spēkā 2000.gada 1.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!