Foto: LETA
Saeimā pirmdien ir saņemts Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītājas Irēnas Krūmanes atlūgums – lēmumprojekts par viņas atbrīvošanu no amata jāsagatavo Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā, aģentūra BNS noskaidroja Saeimas preses centrā.

Atbilstoši Saeimas Kārtības rullim Saeimas prezidijs, saņemot šādu iesniegumu, to nekavējoties nodod attiecīgajai Saeimas komisijai, kas piecpadsmit dienu laikā izskata šo iesniegumu un sagatavo Saeimas lēmuma projektu. Budžeta komisijas vadītājs Jānis Reirs ("Vienotība") teica, ka saspringtās darba kārtības dēļ pagaidām nezina, kad komisija šo jautājumu skatīs, bet Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs ("Saskaņas centrs") sacīja, ka prezidijs šo jautājumu nodot komisijai var ceturtdien Saeimas sēdes laikā, lai komisija to uzreiz izskatītu un attiecīgi virzītu skatīšanai tajā pašā sēdē.

Jau vēstīts, ka Krūmane pirmdien nolēmusi atkāpties no amata,

"Esmu pieņēmusi lēmumu atkāpties, jo uzskatu, ka radītā spriedze ap manu atrašanos šajā amatā tikai kavē komisijas pilnvērtīgu darbu, un jebkura politiska diskusija (plānotā Saeimas ārkārtas sēde) bremzē sektora stabilizāciju. Tāpat uzskatu, ka aktīvā komisijas rīcība, konstatējot iespējamo finanšu noziegumu, tika vērsta uz bankas aktīvu saglabāšanu, lai aizsargātu noguldītāju intereses, līdz ar to tā nevar būt par pamatu pārmetumiem par komisijas bezdarbību. Kā komisijas priekšsēdētāja vienmēr esmu pēc labākās sirdsapziņas rūpējusies par nekavējošu reakciju uz katru būtisku trūkumu komisijas darbībā un ceru, ka pārējie komisijas padomes locekļi pilda savus pienākumus ar līdzvērtīgu atbildības izjūtu," sacīja Krūmane.

FKTK biroja vadītāja Anna Dravniece pastāstīja, ka pirmdien tiks iesniegts iesniegums Saeimā ar lūgumu atbrīvot Krūmani no amata no otrdienas, 29.novembra. Krūmane pienākumus pildīs līdz brīdim, kad Saeima atbrīvos viņu no amata likumā noteiktā kārtībā.

Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK Saeimas frakcija iepriekš nolēma aicināt  Krūmani atkāpties no amata . "Nacionālās apvienības Saeimas frakcija uzskata, ka pašreizējie notikumi ar "Latvijas Krājbanku" ir jāsaista arī ar nepietiekami efektīvu līdzšinējo FKTK banku uzraudzības politiku, kas kopš "Parex bankas" krīzes tā arī nav uzlabota," paskaidroja apvienības valdes loceklis Jānis Tomels. Savukārt koalīcijas partijas šo lēmumu neatbalstīja.

Arī FKTK padomes loceklis Jānis Placis  paziņojis par amata atstāšanu. FKTK priekšsēdētājas vietnieks Jānis Brazovskis iepriekš Latvijas Televīzijai norādīja, ka Placis 25.novembrī informējis viņu un Krūmani par lēmumu atstāt amatu, taču ar viņu panākta vienošanās, ka krīzes laikā visi darbi, kas saistīti ar krīzes pārvarēšanu, ir jāpadara līdz galam, tādējādi Placis amatu atstās no 2012.gada 1.janvāra.

Krūmane FKTK vada kopš 2008.gada 28.aprīļa. Līdz tam viņa bijusi gan Finanšu ministrijas valsts sekretāre, gan arī Valsts kases pārvaldniece, "Baltijas Tranzītu bankas" valdes locekle un viceprezidente, kā arī "Hansabankas" (tagad "Swedbank") valdes locekle, "Latvijas Zemes bankas" valdes locekle.

FKTK nodarbojas ar Latvijas banku, krājaizdevu sabiedrību, apdrošināšanas sabiedrību un apdrošināšanas starpnieku, finanšu instrumentu tirgus dalībnieku, kā arī privāto pensiju fondu uzraudzību. Komisija sāka darbu 2001.gada 1.jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!