Foto: DELFI
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) uzsāk konsultācijas ar tirgus dalībniekiem par savienojumu pabeigšanas jeb starpsavienojumu tarifu griestu noteikšanu arī visos mobilajos balss telefonijas tīklos, informē komisija.

Šīs jomas papildu regulējumu noteikt tiek plānots, lai īstenotu Eiropas Savienības (ES) ieteikumus par simetrisku savienojuma pabeigšanas tarifu ieviešanu, kā arī panāktu mobilo tīklu starpsavienojumu tarifu būtisku samazināšanu.

Līdz šim savienojumu pabeigšanas tarifi mobilajos tīklos tika regulēti tikai lielākajiem tirgus dalībniekiem – "Latvijas Mobilais Telefons", "Tele2" un "Bite Latvija", kuriem noteikts pienākums tuvināt tarifus izmaksām. Prasību pakāpeniski samazināt starpsavienojuma tarifu regulators uzņēmumiem noteica 2009.gada nogalē, un tādējādi panākts, ka divu gadu laikā savienojumu pabeigšanas tarifi samazinās par 58% par sarunas minūti.

Situācija mobilo sakaru tirgū pēdējos gados ir mainījusies, tajā ienākot mobilajiem virtuālajiem operatoriem. Ir arī tādi mobilie virtuālie operatori, kuri ir noteikuši pārmērīgi augstu savienojuma pabeigšanas tarifu, tādējādi negatīvi ietekmējot konkurences apstākļus tirgū.

Ieviešot regulējošās saistības SPRK nodrošinās, ka arī citu komersantu tarifi tiks salāgoti ar regulatora noteikto starpsavienojumu tarifu līmeni, kuru pašreiz ievēro trīs lielie operatori. Starpsavienojumu tarifi uz lietotāju attiecas pastarpināti, taču sagaidāms, ka, tiem samazinoties, samazināsies arī gala tarifi.

Regulators ir sagatavojis konsultāciju dokumentu par regulēšanu savienojumu pabeigšanas jomā mobilajos tīklos, un mēneša laikā gaidīs komersantu viedokli. Atbilstoši ES direktīvām pēc konsultāciju veikšanas nacionālajā līmenī plānotās regulējošās saistības jāsaskaņo arī ar citu ES dalībvalstu regulatoriem un Eiropas Komisiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!