Foto: AFP/Scanpix

Nosakot zemu naftas cenu, OPEC vadošā valsts Saūda Arābija ne tikai cenšas palēnināt ASV slānekļa naftas bumu, bet arī graut globālo atjaunojamās enerģijas industriju, amerikāņu miljardieri un slaveno uzņēmēju Ričardu Brensonu citē RT.

"Viņi to jau ir darījuši arī agrāk, un tas sāpēja. Viņi vēlas ietekmēt ne tikai slānekļa, bet arī tīrās enerģijas nozari. Naftas cenu kritums atjaunojamās enerģijas industrijas attīstībai ievērojami kaitēs," Brensons skaidro OPEC rīcību, lemjot naftas cenas turēt zemas.

Brensons, kuram piederošais konglomerāts "Virgin Group" ieguldījis aptuveni 350 miljonus ASV dolāru tā saucamās tīrās enerģijas tehnoloģijās, norāda, ka gan slānekļa naftas ieguve, gan atjaunojamās enerģijas nozare pēdējos gados negatīvi ietekmējusi naftas valstu nākotnes perspektīvas.

Pasaulslavenais uzņēmējs uzsver, ka pirms naftas cenas lejupslīdes arī saules enerģijas ieguve bijusi par to lētāka. Ja naftas cenas kritīs vēl līdz 30-40% par barelu, tad atjaunojamās enerģijas industrijai attīstīties būs daudz grūtāk un būs no jauna jādomā, kā adaptēties jaunajiem apstākļiem.

Viņaprāt, ir īstais brīdis valstu valdībām lemt par izplūdes gāzu nodokli, kas palīdzētu samazināt gaisa piesārņojumu un vienlaikus paceltu degvielas cenas, dodot iespēju atjaunojamās enerģijas tehnoloģijām attīstīties.

Kopš šī gada jūnija naftas cena pasaules tirgū ir sarukusi gandrīz uz pusi, tai nokrītot līdz 60 ASV dolāriem par barelu pirmo reizi kopš 2009. gada jūlija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!